Gazdaság

2007.10.09. 02:27

Méhészkonferencia

Lenti (gyf) - A méhbetegségekről és a mézértékesítésről is szó esett azon a termékbemutatóval egybekötött konferencián, melyet a Lenti és Vidéke Méhész Egyesület szervezett a városban.

Gyuricza Ferenc

- Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi termékek iránt - mondta az egyesületi vezető. - Lenti térségében számos olyan produktum található, melyek érdeklődésre tarthatnak számot, a méz is ezek közé sorolható, vagyis az itt élő méhészek számára ez a helyzet új lehetőségeket, s ezzel együtt új kihívásokat is teremt. Ezért indítottuk el a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökséggel közösen a Különlegességek és hagyományok határainkon át nevű programot, melynek lebonyolításában az ausztriai Oberwart a partnerünk.

Gaál László elmondta, akárcsak országosan, Lenti térségében is nehézségeket okoz a megtermelt méz értékesítése. A termék ára igen alacsony, de kénytelenek olcsón is eladni, mert a rendkívül száraz időjárás miatt a méhészek a korábbi időszakot meghaladó mértékben kénytelenek cukrot venni. Emellett Magyarországon szintén megjelentek a méhészeket világszerte aggodalommal eltöltő betegségek, amelyek ellen egyelőre nem tudják eredményesen felvenni a harcot.

- Amerikában a méhcsaládok fele elpusztult, de itt is megfigyelhető az állomány fokozatos csökkenése - ismertette Gaál László. - Egyelőre még kutatják ennek okait.Nehézségeket okoz a megtermelt méz értékesítése

Ezek is érdekelhetik