Foci

2012.02.29. 08:56

Elképesztő freestyle - Eb-re készül Kvartam (videókkal)

Minden a joga bonito-val és Ronaldinhóval kezdődött, mert a most húszesztendős Kvárta Mátyás a brazilra szeretett volna hasonlítani. Elsősorban az ő trükkjeit szerette, aztán szép lassan ő lett "Kvartam", s mára idehaza ismert freestylernek számít és bízik az Európa-bajnoki szereplésben.

Kerkai Attila

- A rajzolás mellett futballozni is nagyon szerettem, de inkább cselezni és a technikai részét kedveltem a játéknak - avat be a kezdetekbe Mátyás. - Amikor felsős voltam, a vádlim és a combom közé simán befogtam a labdát, ami a többieknek nagyon tetszett. Azonban igazából később, az egyik magazinban olvasottak és a Ronaldinhóval forgatott reklámok hatására találtam rá azokra az internetes honlapokra, ahol a videókat fel lehetett tölteni. Egyet én is küldtem magamról és sokan írtak hozzá kommentet. Például olyanokat: én vagyok a jó példa arra, hogy egy kezdő freestyler is képes jó videót készíteni.


Gondolkozott a Kvartinho művésznéven is, végül Kvartam lett (a világhálón is így érhetőek el trükkjei). Mármint Kvárta Mátyás, hiszen a versenyeken és a videókon illik fantázianevekkel, másokkal össze nem téveszthető kóddal rendelkezni. Azt mondja, a szombathelyi diákévek alatt kezdett el mélyebben is foglalkozni a a futball szabadstílusával, ennek ellenére, az első próbálkozása nem volt túl sikeres; 2008-ban a Red Bull Street Style-on a 32 között kiesett, de egy évvel később már a legjobb nyolc közé került.

- Egy idő után ráérez az ember, de persze kell hozzá érzék, enélkül nem megy és ott van még a sok-sok gyakorlás, kitartás - ad némi útmutatást vagy ha úgy tetszik, receptet a sikerekhez. Kvartamnak ugyanis már vannak díjai, eredményei. - Tavaly a Decathlon országos versenyén az első lettem, a zsűriben ott volt a világbajnok Kovács Péter és a női vb-győztes Szász Kitti is.



Talán ők nem tévednek... Itt azért mégis álljunk meg, mert csak magyarázatot kíván, miből is áll, miben kell összemérni a tudást a versenyeken. A stílust, a kreativitást és a dinamizmust nézi a zsűri, s mint más sportágakban itt is egy-egy riválist kell legyőzni, hogy előrébb juss. A menet három percig tart, fél percenként, váltakozva bemutatni a koreográfiát. Jó alkalom a rögtönzésre is...

- Először egy tömör, rövid trükk bemutatása a célszerű, s az is számít, hogy egy-egy kombinációban mennyi elemet használsz fel. Én például közben számolom a riválisét is, így ha muszáj, egy-két trükköt még pluszban is becsempészek az eredeti koreográfiába. Mert van, hogy kockáztatni kell - árulja el ezt is.

Ám mi a helyzet a futball - mondjuk így - hagyományos változatával? Azt mondja, vannak elemek, melyek alapvetően a futballból jönnek, játszani viszont csak ritkán szokott.




- Ez már inkább csak haveri foci, de azért néha játszunk. Öregfiúk meg rendőrök ellen is... - ennyi maradt a régi kapcsolatból.

Mátyás legutóbb Zágrábban lett harmadik, most - remélhetőleg már el is készült a vágatlan videóval - a lengyelországi Európa-bajnoki szereplésben bízik. A World Free Style League (WFSL) által meghirdetett versenyben ugyanis már kiválasztották Európából azt a legjobb 40 videót - köztük az övét - , melyek gazdái közül kikerül a legjobb 16. Ők utaznak az Eb-re, s azt mondja, van rá esélye.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!