Foci

2011.08.13. 06:15

Preisinger Sándor: a gólkirály új élete

A ZTE FC NB III-as labdarúgócsapatának edzői feladatait a nyáron a klub korábbi kiváló játékosa, Preisinger Sándor vette át. A hajdani válogatott játékos a sportág más területein is tevékenykedik, időközben megválasztották például a zalai szövetség társadalmi elnökének.

Bóbics László

Aktív játékospályafutásának lezárása után matematika-testnevelés szakos tanárként kezdett dolgozni és az utóbbi időben már a ZTE Landorhegyi LSC gyerekcsapatainál is edzősködött. Az utánpótlásképzés mindig is fontos volt számomra - mondja erről, de a ma 38 éves sportember nem itt kezdett ismerkedni az edzői feladatokkal.

- Mielőtt a landorhegyis csapatnál elvállaltam volna a munkát, nyolc évig jártam Ausztriába: öt éven át játszottam, három évig pedig edzőként tevékenykedtem - mondja a tapasztalatairól. - De a játékospályafutásom során is bőven volt alkalmam tanulni. A ZTE-ben nőttem fel, aztán nagyon sikeres időszakot tötöttem az MTK-nál. Majd a belga Geel csapata következett légiósként, aztán itthon még négy élvonalbeli állomáshelyem volt 2000 és 2004 között. Mivel elég sok edzőm volt, sokszínű az a tapasztalat is, amit magamba szívhattam. Sok mestert tisztelek, a játékosok nagy része által túl szigorúnak tartott Szabó Rezső bácsit például nagyra értékelem. Ha visszagondolok azokra a dolgokra, amiket tőle láttam, el kell ismerjem, hogy szinte mindenben igaza volt. Nagyon sokat követelt tőlünk, de most már tudom, másképp nem lehet igazán eredményesnek lenni, egy karriert megalapozni. Nem véletlen, hogy olyan sok élvonalbeli játékos került ki a kezei közül.


De nem csak az élet iskoláját járta ki: a szombathelyi egyetemen megszerzett tanári diploma után ugyanitt az államilag elfogadott labdarúgó tréneri oklevélért is megdolgozott, majd pro-licencet szerzett. Így elmondhatja magáról, hogy...

- Akár az élvonalban is vállalhatnék edzőséget, legalábbis a papírok szerint - mondja, de rögtön hozzáteszi: - Még sok tapasztalatot kell szereznem ahhoz, hogy egy élcsapatnál vezetőedzői munkát vállaljak. Például a következő hónapokban, a ZTE NB III-as együttesénél.

S hogy itt mik a legfontosabb teendői?

- Fiatal emberekről van szó, akiknek - mint bármely más szakmában - szilárd alapokra van szükségük, hogy jó futballistává válhassnak. Elég sok tehetséges gyerekünk van, sokat dolgozunk, s remélem ez a munka szép lassan majd meglátszik a játékunkon is. Csodát nem várok, de azt igen, hogy egy kicsit előbbre lépjenek a játékosok és a csapat teljesítménye is javuljon. Persze a mi dolgunk nem egyszerű, mert többnyire az utolsó pillanatban tudjuk meg, hogy kik lesznek a visszajátszók a nagycsapatból.

És e feladatok mellé a közelmúltban még érkezett a ZMLSZ társadalmi elnöki megbízatás.

- Nagy megtiszteltetés, de még a munka elején járunk. Elképzeléseim vannak, de ezt meg kell majd osztani az újjáalakuló elnökséggel. Szeretnénk tenni a megye labdarúgásáért, ha nem így lenne, el sem fogadtam volna a megbízást. Ugyanazt tudom mondani, mint a futball területén, dolgozzunk együtt azért, hogy minél több jó játékos és jó csapat legyen megyénkben.


Preisinger Sándor
- 1973. december 11-én született Zalaegerszegen    
- Csatár. 196 magyar első osztályú bajnokin 64 gólt lőtt.    
- 1993-tól volt a ZTE első csapatának játékosa. Idehaza még az MTK-ban tötltött több időt, de volt a Sopron, a Haladás, a Győr és a Nyíregyháza futballistája is.    
- 21 találattal 1994/95-ben magyar I-es gólkirály. 2-szeres magyar bajnok, 3-szor Magyar Kupa győztes. Olimpikon (1996, Atlanta). Öt alkalommal lépett pályára a felnőtt válogatottban    



Sport: futball rovat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!