Foci

2010.07.10. 19:20

A németeké a bronzérem!

Óriási meccsen győzött 3-2-re a világbajnokság bronzmérkőzésén a német válogatott, ezzel biztossá vált az európai dobogó az afrikai vb-n. A Forlán vezette Uruguay emelt fővel utazhat haza, igazi klassziscsapatot ismerhettünk meg személyükben.

zaol.hu

Uruguay-Németország (1-1)

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay. Jv.: Archundia (mexikói)

Németország: Butt – J. Boateng, Mertesacker, Friedrich, Aogo – Khedira, Schweinsteiger – T. Müller, Özil, Jansen – Cacau. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Uruguay: Muslera – M. Pereira, Lugano, Cáceres, Godín, Fucile – Ríos, D. Pérez, – Forlán – Cavani, Suárez. Szövetségi kapitány:  Óscar Tabárez.

A német oldal persze sokkal csalódottabb az uruguay-i kollégáknál, hiszen - kimondva, kimondatlanul - ők a torna nagy esélyesei voltak és legalább döntőig szerettek volna masírozni. A modernkori "Afrika Korps-ot" azonban megállította a spanyol armada, akik az elődöntőben mindenkit meggyőztek arról: inkább nekik van helyük a vasárnapi fináléban, mint a Löw-csapatnak.

Persze tét még német oldalon is akad, hiszen szeretnék győzelemmel lezárni a vb-t, perszonális szempontból pedig Miroslav Klose élete nagy tette előtt állhat: amennyiben sikerül gólt szereznie, beállítja a brazil fenomén, a kétszeres vb-győztes Ronaldo gólrekordját, aki 15 alkalommal köszönt be az ellenfelek hálójába 4 különböző világbajnokságon.

"Felforgatott" német csapat lép pályára a bronzmeccsen, Lahm és Podolski beteg és a germán csapaton végigsöprő influenzajárványnak esett ádozatul Miroslav Klose is, aki ugyancsak nincs pályán. A kapuban is csere történt, az eddig stabil kezdő Neurer helyett Butt áll a német kapu előtt.

Az első helyzet Diego Forlán jobb oldali szabadrúgása után alakult ki, az Atletico Madid sztárja épphogy fölé csavarta a labdát.

A 19. percben aztán a németek szereztek vezetést: Bastian Schweinsteiger távoli lövése jött ki Fernando Musleráról, Thomas Müller pedig bevágta a jobb sarokba a kapusról kipattanó labdát: 0-1. A Bayern fiatal játékosa ötödik alkalommal köszönt be a vb-n, ezzel esélyes a gólkirályi címre is.

Nem sokáig örülhettek azonban a németek. A nagyon színvonalas és nagy iramú mérkőzésen 10 perc után egyenlitettek az uruk. Schweinsteiger veszített labdát a középpályán, Suárez tökéletesen tálalt a bal oldalon felfutó Cavani elé, aki az átvétel után Butt mellett a bal alsóba helyezett. 1-1.

Szakadó esőben a korábban Cavaninak remek gólpasszt adó uruguay-i Suárez a 41. percben kis híján kilőtte a jobb alsó sarkot, ám a labda centikkel mellé ment.  Az első félidő után így 1-1-re áll a harmadik helyért vívott mérkőzés, amely remek iramot és sok helyzetet hozott eddig.

A második félidő játéka épp kezdett leülni a mérkőzés, amikor a torna egyik legnagyobb sztárja, a sérüléssel bajlódó Diego Forlán csodálatos góljával átveszi a vezetést Uruguay. Árevalo Ríos adta a jobbszélről a remek gólpasszt, az 52. percben 2-1 az uruknak!

Nem tartott sokáig az uruguay-i öröm, hiszen az 56. percben egyenlítenek az európaiak. Boateng jobb oldali tért ölelő beadása után Muslera csúnyán elnézi a labdát, Marcel Jansen azonban nem, és senkitől sem zavartatva a hálóba bólint: 2-2.  

Helyzetek itt, helyzetek ott a nagyon látványos és fordulatos meccsen, aztán jön a 83. perc, amikor érkezett a tunéziai származású német Sami Khedira, és góljával ismét vezetnek az európaiak: 2-3. Nagy kavarodás volt az uruguayiak kapuja előtt, a Stuttgart sokra tartott játékosa eszmélt a legkorábban, bólintása bronzérmet érhet a németeknek.

A mérkőzés 93. percében Forlán 17 méterről elvégzett szabadrúgása csattan a felső lécen. Vége a meccsnek, Németország a bronzérmes!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!