Felsőpáhok

2016.03.04. 15:15

Útkezelői jogokat kaptak: több mezőgazdasági terület szervizúton át érhető el

Felsőpáhok, Szentgyörgyvár – A 76. számú főút melletti szervizutak és árkok kezelői jogát és feladatait a nyomvonal mellett fekvő önkormányzatoknak adta át a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Ez előnyöket, de költségeket is jelent a a településeknek.

Keszey Ágnes

A hatályos jogszabályok alapján kerül át az utak, árkok, közvilágítás kezelése az önkormányzatokhoz.

– Forrás csak akkor járna, ha a szakaszok az önkormányzat tulajdonába kerülnének. Ez akár két éves folyamat is lehet, Két kilométernyi szervizutat és ugyanennyi burkolt vízelvezető árkot kell kezelnünk: tisztítani, karbantartani – mondta lapunknak Felsőpáhok polgármestere, Prótár Richárd Krisztián.

A zalaköszvényesi csomópontnál az  egyik kezelésbe kapott területet mutatja Prótár Richárd Krisztián
Fotó: Keszey Ágnes

A faluban az önkormányzat két dolgozója tartja rendben a közterületeket, az ő feladatuk lesz az új szakaszok gondozása is. A falugondokként dolgozó polgármester is kiveszi majd részét a munkálatokból.

– A szükséges gépek megvannak. Még egy embert egész évben tudnák foglalkoztatni az új feladatokra és a település területeinek gondozására. Ez mintegy kettő millió forintos költséget jelent – ismertette az idén 56 millió forintból gazdálkodó falu vezetője.

A területek átadása azonban előnyökkel is jár: a főút közelében több mezőgazdasági területet a szervizutakon keresztül lehet megközelíteni. Éppen ezért a Billegéri hegyre vezető útszakasz kezelői jogát a lakók érdekében a felsőpáhoki önkormányzat kérte és meg is kapta a NIF Zrt.-től.

A közeli Szentgyörgyvárnak – mely idén 43 millió forintból gazdálkodik – körülbelül másfél kilométernyi szakaszról és mintegy hatezer négyzetméter zöldterületről kell gondoskodni.

– Vannak útszakaszok, amelyek azért készültek el, hogy a mezőgazdasági területeket meg lehessen közelíteni. Ezek vagy önkormányzati vagy magánutak lehetnének - de ez nem járható megoldás.. Ezeket a területeket csak kaszával, kézi erővel lehet kezelni. Ha évente kétszer tisztítjuk, egy embernek körülbelül másfél havi munkája. Az önkormányzat három közhasznú munkása, közül kettő hölgy, ők ezt a munkát nem végezhetik – tudtuk meg Ádovics István polgármestertől.

Az önkormányzatok az átvételkor jeleztek néhány problémát a NIF Zrt.-nek. A szervezet kommunikációs igazgatója, Loppert Dániel közlése szerint a kivitelezési hibákra visszavezethető problémákat – mint például a repedések, kimosódások – a NIF Zrt. garanciálisan javíttatja a kivitelezést végző Hévíz 09' Konzorciummal. Ezeket az időjárás függvényében, várhatóan március végéig elvégzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!