Erdővédő

2011.05.11. 16:19

Biztonsági őrök védik az Azáleás-völgy virágait

Biztonsági őrök vigyázzák a zalaegerszegi Azáleás-völgyet, ahol a napokban kezdődött el a színpompás havasszépe - más néven azálea, vagy harangrózsa - tömeges virágzása.

MTI

A Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő arborétumban a virágzás idején, április és május hónapban keletkeznek a legnagyobb károk, ezért ebben az időszakban a terület védésére biztonsági őröket alkalmaznak - mondta el Nagy László, zalaegerszegi erdészeti igazgató.

Példaként említette, hogy az elpusztított, elszáradt díszcserjék pótlására elültetett 230 tő új azáleából 40 tövet már a tavaszi virágzás előtt elloptak. Sokan nem tudják, és csak később döbbennek rá, hogy a kiásott, virágzó példányokat nem tudják megmenteni. A virágoskertben tönkremennek, ugyanis a havasszépének a völgy hűvös, párás, klímájára, jellegzetes savanyú talajára van szüksége - közölte az igazgató. 


Szakács László erdész szerint sokan nem is gondolnak arra, hogy 5-10 éves hajtást tesznek tönkre, ha tudatlanságból, merő szórakozásból, vagy éppen "szalonnasütéshez pálcának", letörnek egy-két ágat. Az erdész emlékeztetett arra is, hogy a nyíló virágot sem érdemes letépni, mert a hártyavékony, finom szirmok nagyon hamar elhervadnak, még a vázában sem maradnak meg.
   
Hozzátette; az utóbbi időben azonban - ami talán a biztonsági őrök jelenlétének is köszönhető - egyre több kiránduló "viseli szívén a díszcserjék sorsát", és arra is figyelmeztetik az óvatlan látogatókat, hogy ne tapossák le a cserjék környékét, mert ezzel is kárt okozhatnak.
   
Az azáleák és a közel negyven fafajta - lombos fák, örökzöld, kolorádófenyő, mamutfenyők telepítése - 1973-ban kezdődött el. A völgyben korábban egy áthatolhatatlan, bozótos akácerdő volt, ma pedig a kéthektáros terület a város egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága. A zalaegerszegi Azáleás-völgyet - amely a polgárok szavazatai alapján elnyerte a megye hét természeti csodájának címét is - a havasszépe virágzásakor hétvégenként közel kétezren keresik fel.



ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!