A Fölszálott a páva középdöntőjébe jutottak

2019.11.30. 15:30

Példát mutatnak a Komári puják

Szemükből huncutság sugárzik, hangjuk megérinti a lelkeket. A Duna Televízió Fölszállott a páva című műsorában a középdöntőbe jutott a Komári puják formációja. Tamás, Gergő, Veronika és Nikolett a zalakomári Somssich-iskola tanulójaként nyűgözte le a szakértőkből álló zsűrit.

Benedek Bálint

2Kivételes összefogás eredményezte a sikert. Szakáll Tibor (balról), Szakáll-Végh Eszter, valamint Horváth Zoltán gyűrűjében a Komári puják (b-j): Bogdán Tamás, Bogdán Veronika, Bogdán Nikolett és Bogdán Gergő a fellépőruhájukban Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Youtube-on is fent vannak

A legnépszerűbb internetes videómegosztó oldalon bőven négyezer megtekintés felett jár a továbbjutást jelentő Sózott hagyma – zalai beás dalok című produkciójuk. A Facebook­on szintén több ezren követik a gyerekeket, akik őszinte előadásukkal egy szempillantás alatt kerültek a reflektorfénybe, azonban a felvételen hallható cigány népzene a mindennapjaik része. Tehát a muzsikájuk okozta csoda minden családi ünnepen, összejövetelen vagy csak a tűz körül ülve is létrejön.

2Kivételes összefogás eredményezte a sikert. Szakáll Tibor (balról), Szakáll-Végh Eszter, valamint Horváth Zoltán gyűrűjében a Komári puják (b-j): Bogdán Tamás, Bogdán Veronika, Bogdán Nikolett és Bogdán Gergő a fellépőruhájukban Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Szalóki Ági: Csak rajtunk, felnőtteken múlik, mi lesz a Komári pujákhoz hasonló gyerekekből Fotó: Emmer László

Persze ahhoz, hogy a zalakomári iskolások a fotelekbe szögezzék a nézőket, s elcsavarják az Eredics Gábor, Kocsis Enikő, Salamon Beáta, Sebestyén Márta és Zsuráfszky Zoltán alkotta zsűri fejét, a tanárok kivételes összefogására volt szükség. A munkát a Nagykanizsai Tankerületi Központ is segítette, s az iskola minden tagja a jó ügy mellé állt. Szakáll-Végh Eszter iskolatitkár például a ruhákért felelt, mások pedig a nyakláncokat fűzték a kislányok nyakába.

A nagy találkozás

A Somssich-iskola igazgatója, Szakáll Tibor pontosan emlékszik arra, amikor két éve nyáron egy kistolmácsi táborban találkoztak Horváth Zoltánnal. A pécsi FUND Cigány Alapfokú Művészeti Iskola tanára és a Kanizsa Csillagai együttes vezetője amellett, hogy műsort adott, beszélgetett is a fiatalokkal.

– A foglalkozás után felvetődött, milyen jó lenne, ha a diákok iskolai környezetben tanulhatnának népdalt és néptáncokat – mesélte az igazgató. – Ekkor felvettük a kapcsolatot a Dél-dunántúli régió nagy részét lefedő FUND iskolával, amely ingyenes, sikerorientált oktatást biztosít hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekek számára. A hagyományőrzésen alapuló kapcsolatnak hála az idén szeptemberben már a harmadik tanévet kezdték tanulóink. Az oktatók figyelnek az ifjúság minden rezdülésére, így könnyen észreveszik a tehetségeket, akikben megvan a kellő alázat a népi tradíciók megőrzésére. A gyerekek többsége az elmúlt időszakban szorgalmasan gyűjtötte a megyei és regionális énekversenyeken az arany és kiemelt arany minősítéseket. Közülük tűnt ki a három testvér, Bogdán Gergő, Bogdán Tamás és Bogdán Nikolett s unokatestvérük, Bogdán Veronika. A közös munka gyümölcse az lett, hogy több tehetséges gyerekkel egy hagyományőrző csoport is alakult, melyből Gergő és Tamás is kiveszi a részét.

Horváth Zoltán épp ezért a Fölszállott a páva kiírását látva eldöntötte: neveznek a televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyre, mert annak üzenetével maximálisan egyetértett. Nem csak Bogdánékra kapta fel a fejét, hiszen szerencsére jó „gyerekanyaggal” dolgozhat, rengeteg ügyes fiatal bontogatja a szárnyait. Aztán felgyorsultak az események, előbb az online felületen jelentek meg, majd a népi ének­együttesek között az elődöntőben találták magukat, ahol Horváth Zoltán tanár és Szalóki Ági énekesnő, mentor segítségével magas pontszámmal jutottak a középdöntőbe.

– A 13 éves Gergőt, a 12 éves Tamást, a 9 éves Nikolettet és a 11 éves Veronikát az különböztette meg a többiektől, hogy az életük része a cigány zene – folytatta Zoltán. – Mielőtt elkezdtünk gyakorolni, az életüket behálózták a dallamok. Szólt otthon a zene, az idősebbek igyekeztek az őseiktől örökölt dallamokat átadni, ahogyan jólesett. Nyáron az udvaron a tűz körül, máskor pedig a kályha mellett kannákkal, gitárral, s a legnagyobb kincsükkel, a hangjukkal varázsoltak. A tehetség bennük van, az viszont tévhit, hogy minden cigány gyereknek a vérében ott a muzsika. Bogdánékból a zene iránti szeretet hozta ki az igazi érzéseket, ritmusokat, melyeket az autentikus környezet csak tovább erősített.

A puju eredetileg madárfiókát jelent, ám a magyar szlengben is elterjedt puját egyértelműen a gyerekekre használják. A Komári puják a televízió-műsorra cigány és magyar nyelvű zalai beás válogatásból énekeltek. A felkészítők pontosan ismerték a fellépés előtti lámpalázat, ezért igyekeztek fejben ellazítani a fiatalokat, hogy minél több energiát adhassanak át a színpadon.

Horváth Zoltán munkáját Szalóki Ági énekesnő mentorként segítette. A többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, Regionális Prima díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész 2004-ben alapította első zenekarát és készítette el első lemezét, a gyerekeknek szóló Téli-nyári labodát. Példaképei és mesterei Sebestyén Márta, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, valamint erdélyi magyar és cigány falusi énekesek. Fontos számára a társadalmi szerepvállalás, több alapítvánnyal is együtt dolgozik, elsősorban a gyermekek segítése érdekében.

– Felemelő volt a Komári pujákkal dolgozni – fogalmazott Szalóki Ági. – Négy csupa szív, éles eszű gyereket ismerhettem meg, az együtt töltött idő során számtalan képességükre derült fény. Mindössze tíz nap állt rendelkezésemre, hogy a gyerekek produkcióján legjobb tudásom szerint alakítsak. Ez idő alatt kétszer utaztam a fővárosból Zalakomárba, a budapesti próbákkal együtt nagyjából 15 órát gyakoroltam velük. A válogatóban elhangzott két dalból összeállított produkció újabb dallal bővült. Előadásmódja rengeteget formálódott, így született meg az elődöntős produkció. Feladatomnak tartottam, hogy a gyerekek képességeit és természetüket figyelembe véve, határaikat tiszteletben tartva, abban segítsem őket, hogy a lehető legjobbat tudják kihozni magukból. Niki, Vera, Gergő és Tomi rátermett, felfogásuk gyors, koncentrációjuk, memóriájuk kiváló, elméjük rugalmas, energiájuk van bőven, a fizikai akadályokat pedig a felnőtteket megszégyenítő módon, kitűnően veszik. Csak rajtunk, felnőtteken múlik, mi lesz a Komári pujákhoz hasonló gyerekekből.

Szalóki Ági hozzátette: hálás a zalakomári iskola igazgatójának, Szakáll Tibornak és feleségének, Szakáll-Végh Eszternek, amiért felelős pedagógusként támogatják a Bogdán gyerekeket, amiért kiaknázzák a bennük lévő tehetséget és igyekeznek teljessé és örömtelivé tenni tanítványaik életét. A Fölszállott a páva vetélkedő nem csupán a zenéről és táncról szól, hanem találkozási lehetőséget biztosít a Kárpát-medencében élők számára. A zene és a tánc összeköt. A gyerekek példát mutatnak nekünk: a szeretetük, fogékonyságuk, jóindulatuk, életörömük határtalan. Van mit tanulnunk tőlük.

A felnőttek diskurzusa közben a főszereplők nyugodtan pihentették a kezüket a kannákon. Aztán a „szóvivők”, Gergő és Tamás szólaltak meg először. Elmondták: hatalmas büszkeséggel hallgatták a zsűri értékelését, örültek a dicsérő szavaknak, különösen annak, amikor Sebestyén Márta Zalakomár csillagainak nevezte őket. A családban az idősebbektől tanulták meg a dalokat, akik igyekeztek a teljes dalkincset átadni, legyen az szomorú vagy vidám. Hamar összebarátkoztak a többi indulóval, sokat beszélgettek és nevettek. Egyelőre a következő feladatra koncentrálnak, amikor somogyi népdalcsokorból válogatnak. Szeretnének bizonyítani. Ha nyernének, akkor Vera a szüleit támogatná, míg a három testvér a nagymamájuknak adná a pénzt, mert nemrég halt meg a papájuk…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!