„Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!” -Pusztamagyaród

2017.11.04. 21:00

A két Válicka forrásánál

Pusztamagyaród történelmi emlékei, a jelen realitásai és a jövő álmai.

Győrffy István

A falut a Válicka patak és völgy szeli ketté. A nyugati rész a keleti oldalról fényképezve

Fotó: Győrffy István

A környező kilenc falura, még 2007-ben készült egy turisztikai fejlesztési program. Szentliszló, Bánokszentgyörgy, Borsfa, Börzönce, Bucsuta, Oltárc, Várfölde, Zalaszentbalázs és Pusztamagyaród értékeit vették számba a szakemberek, s tettek javaslatot a lehetséges turisztikai célokra.

Azóta azonban annyira nem lett jobb az élet ezen a környéken, hogy látványos fejlesztésekbe foghattunk volna, saját erőből főleg nem. Felmérték például a lehetséges bicikli utak létesítésének helyét, de utak mifelénk nem épültek, a kerékpárosok a meglévő közutakon, vagy az erdészeti utakon közlekednek.

Pusztamagyaród címerében a bástya, az egykori védőtornyot, a kereszt a kereszténység védelmét, alatta a szőlő az eredményes borászkodást, középen az ezüst sáv a Válicka patakot, a félhold a török elleni küzdelmet, míg alatta, a virág a természeti kincsüket, a tőzikét jelzi
Fotós: Győrffy István

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének elképzeléseink, vagy a magunk erejéből megvalósítandó erőfeszítéseink – mondja Kovács Károlyné Pusztamagyaród polgármestere, aki Paragi Ferenc sekrestyéssel vár az önkormányzat székházában, ami maga is egy figyelemre méltó öreg épület, eredetileg is hivatalnak készült. Pusztamagyaród ugyanis a kiegyezéstől, 1867-től kezdve körjegyzőségi központ. Az útszélén elnyúló földszintes ház azonban maga is felújításra szorulna.

- Van elképzelésünk ezzel az épülettel is, meg az út túl oldalán üresen álló kereskedőházzal is, ami állami tulajdonban van, a hasznosításába ezért nem tudunk belefogni. Megérdeklődtem, hogy miként juthatnánk hozzá az épülethez, elmondták, adjunk be egy kérvényt, ezt majd elbírálják, s megmondják mennyiért vehetjük meg. Nekünk erre nincs pénzünk, az állam meg nem hasznosítja, lassan majd teljesen lepusztul az öreg ház, ami egyébként sok lehetőséget rejt magában, hiszen vastagok a falai, az épület helyiségei belül kétszárnyú ajtókon át teljesen átjárhatók – mondja a polgármesterasszony, s elindulunk a szemközti dombon magasodó Keresztelő Szent János templomhoz.

A Keresztelő Szent János műemlék templom
Fotós: Győrffy István

- Tíz éve vagyok sekrestyés, s elmondhatom, hogy ez a templom minden vasárnap megtelik hívőkkel. Több mint százan vesznek részt alkalmanként istentiszteleten, nagy örömünkre tavaly sikerült felújítanunk az orgonánkat – mondja Paragi Ferenc. Megtudjuk, a templom felújítására is nyertek egy pályázaton nyolc millió forintot, de ezt visszaadták, mert ennyi pénzből még az állványzatra sem nagyon futotta volna, az épület rendbetétele legalább negyven millió forintot igényelne.

A templom belülről a kórusból fotózva

Várnak egy jobb pályázati lehetőségre, s az előbbre lépés érdekében még a szombathelyi püspököt is elhozták a faluba, de egyelőre nincs kilátásban hathatós segítség. A templom elődjét a Keresztelő Szent János kápolnát 1732-ben építette Zimmermann György. Az építmény 1778-ra már romossá vált. A mai templomot akkor, négy évvel később kezdték el építeni, de csak 1830-ra lett kész. Az épület külsejét 1964-ben újították fel. Nem csoda, hogy az elmúlt ötven év alatt az északi oldal vakolata erősen megrongálódott, s a pala is közel száz éves az épületen.

Nem minden pusztul azonban a faluban! Az iskola helyben működik, idejárnak a szomszédos Szentliszló és Bucsuta kisdiákjai is, a pár éve megújított óvodában jelenleg huszonnyolc kicsit gondoznak, s a mellette lévő gondozóház is látványos, sőt mind a két intézményben adtak már helyet turistákat is.

A gondozási központ, szálltak meg benne turisták is
Fotós: Győrffy István

 

Az óvoda, amit az egykori kúriából építettek át. Tetején a falu közösségi terét alakították ki, már ott is szálltak meg turisták
Fotós: Győrffy István

A templom mellett lévő két kertben 130 gyümölcsfát ültettek el, ezek termését gyümölcslé üzem létesítésével szeretnék feldolgozni. Értékelhető az önkormányzat földjein való gazdálkodás haszna is, ott jártunkkor éppen a régi paplak pincéjében osztályozták a közmunkások a krumplit. A török falurészben lévő régi tejcsarnokon is munkálkodtak, ebben szeretnék a lé üzemet elindítani.

- Teljesen önellátók nem leszünk, de sok minden megterem a kertjeinkben, amit a falu főzőkonyháján hasznosítani tudunk – mondja Kovács Károlyné.

Apropó, török falurész! Pusztamagyaródot 1214-ben említik először, akkor még a falu innét keltre, úgy négy kilométere volt, kis templommal és egy pálos rendű kolostorral. A török elől menekültek el onnét az ősök, de a mostani falu is két részre szakadt. A Válickától nyugatra épült egy végház, ami része volt a török elleni végvár láncolatnak, míg a Válickától keltre azok a törökök telepedtek le, akik Kanizsa felszabadítása után itt maradtak. Még ma is élnek a török megkülönböztetések, több Horváthot és Tóthot illetnek „török” jelzővel.

A falut a Válicka patak és völgy szeli ketté. A nyugati rész a keleti oldalról fényképezve
Fotós: Győrffy István

 

A keleti falurész gyönyörű látványa a nyugati oldal dombjairól
Fotós: Győrffy István

A történeti emlékek nyomai máshol is jelen vannak, az óvoda az egykori földbirtokos Nagy István, aki országgyűlési képviselő is volt, kúriájának átépítésével jött létre. A régi parkból mai is óvnak még gyönyörű évszázados fákat, köztük egy óriás, sárga virágú tulipánfát. A temetőben az egykori fazekasok 1747-ben építettek egy kis kápolnát, melyet Szent Flóriánnak szenteltek fel, az épület óriás hársfasor alatt bújik meg.

Óriás hársfasor alatt pihen a Szent Flórián kápolna
Fotós: Győrffy István

Ezek a méltóságteljes matuzsálemek könnyen lehet, hogy egykorúak a kápolnával, hiszen az ő életükben kétszáz, kétszázötven év egyáltalán nem ritkaság. Az 1848-49-es hősnek, Püspöky Gráciánnak, aki Buda várának visszafoglalásakor elsőként tűzte ki a magyar zászlót , köze van Pusztamagyaródhoz. 1852-ben visszatért Zalába és házasságot kötött Dőry Máriával, majd a Dőry család pusztamagyaródi birtokán, Válickapusztán (ma Pusztaszentlászló területe) telepedtek le. Az eladósodásból azonban Püspöki itt sem tudott kivergődni. 1861 tavaszán egy adósságot próbáltak rajta behajtani, amikor március 6-án váratlanul meghalt. Három nappal később temették el Válickapusztán…

Térjünk azonban vissza a 2007-es idegenforgalmi koncepcióhoz, ami egy ritka természeti jelenségben is lát turisztikai lehetőséget. Pusztamagyaródon található a Válicka forrása, ami két irányba indít el patakokat. Egyik ága Északnak, a Zala irányba folyik, a másik, a Csertán, majd a Kerkán át Délnek, a Murába tart.

- Ez a vízválasztó egy csodálatos táji-természeti érték, amit turisztikailag is hasznosítani szeretnénk. Mi sátortábor létesítésében gondolkozunk, hiszen két létesítményünk itt van a közelben, s étkezést is tudunk biztosítani a vendégek számára.

Kovács Károlyné polgármester: „A Zala Zöld Szíve programban gasztronómiai íz pont létesítésére pályáztunk. Jönnek erre bakancsos turisták, kerékpárosok, sőt francia lovasoknak is adtunk már szállást”
Fotós: Győrffy István

A Zala Zöld Szíve programban gasztronómiai íz pont létesítésére pályáztunk. Jönnek erre bakancsos turisták, kerékpárosok, sőt francia lovasoknak is adtunk már szállást.

Öreg pincék csoportja a Külsőhegyen

A Külsőhegyen, a piros keresztnél, melynek közeléből új aszfaltos erdei út vezet Szentpéterföldére, található a szomszédos Bánokszentgyörgy illetve Pusztaederics határa, s csodálatos a kilátás is – invitál hegyi sétára a polgármesterasszony.

Óriási távlatok láthatók be a Külsőhegyről
Fotós: Győrffy István

A táj innét nézve tényleg lenyűgöző. A szomszédos Pusztaszentlászló templomai, hegyi pincesorai világítnak a messzeségben. Az itteni hegyeken öreg, omladozó, de elmúlásukban is megkapó pincéket látunk, de sok, szépen gondozott építmény is várja a látogatókat. Vannak olyanok is, akik vendégeket fogadnak, legutóbb a májusfa kitáncolás is a hegyen volt népes közönséggel. Kovács Károlyné így invitál a falu honlapján: „A megismerés csak akkor és úgy teljesedhet ki, ha a kedves leendő Vendég nemcsak a honlapról szerez rólunk ismereteket, hanem magát a községünket is felkeresi, és teszi ezt azért, hogy részese legyen mind annak a nagyszerű érzésnek, melyet a természet közelsége adhat.” Ez az érzés most bennünket is megérint…

-A falu központját is újra álmodtuk. A községházát szeretnénk megújítani, zsuppos fedésűvé változtatni, benne helytörténeti kiállítást berendezni és körbejárhatóvá tenni. Ugyancsak körbejárhatóvá szeretnék átalakítani a még állami tulajdonban lévő kereskedőházat is, amit idegenforgalmi fogadó épületként akarunk hasznosítani. Erről álmodunk, előbb álmodni kell ahhoz, hogy valami egyszer valósággá váljon. Hiszem, hogy egyszer a falunak is jobb lesz – mondja Kovács Károlyné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!