Mozogni jó!

2019.02.10. 11:30

Jóval több, mint testmozgás! A kanizsai Harcz Mária különleges jógát is tanít

Meditáció, elképesztő pozíciók, végtelen nyugalom, India. Sokaknak ezek a gondolatok jutnak eszébe a jógáról. A lélek- és szellemtápláló testmozgás azonban jóval több ennél…

Szabó Zsófia

Minden korosztály számára testi és lelki feltöltődést nyújt az Iyengar-jóga, amit a „közismertebb” jógatípussal ellentétben különböző eszközökkel végeznek Fotók: Szabó Zsófia

Nemcsak őshazájában, Indiá­ban, hanem a világ számos pontján ismert a jóga s annak temérdek jótékony hatása. Erősít, feltölt, kortalan, tökéletes fő- vagy kiegészítő mozgásforma és még sorolhatnánk. Magyarországon az egyik legelterjedtebb a hatha jóga, amely a testi és szellemi egészség megőrzésére törekvő rendszert alkot, valamint a legtöbb jógatípus alapja.

A hatha jóga egyik módszere az Iyengar-jóga, amely a 95 éves koráig gyakorló és aktívan oktató indiai B. K. S. Iyengar jógamester tanítására épül. A módszer rendkívül precíz, valamint biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző eszközök használatával. Nemzetközi szinten az egyik legalaposabb képzés, amelyben a változatos gyakorlatsorok egyaránt fejlesztik az erőnlétet, a stabilitást, a flexibilitást és a koncentrációt. Zalában mindössze egy okleveles Iyengar-jóga-­oktató, a kanizsai Harcz Mária tanítja és vezeti be az embereket a különleges nevű (és hatású) jógafajta világába. Az oktató tudását nemcsak hazánkban, de Indiában is bővítette. A jógázással pedig bő egy évtizede ismerkedett meg.

Iványi Margitnak (elöl) a helyes pozíció kialakításában segít Harcz Mária

– Előtte is sportoltam, ám jóval dinamikusabb mozgásformákat űztem – mesélte Harcz Mária. – Az akkori munkámból adódó túlterheltség miatt azonban a stressz jeleit érzékeltem. A jógát ajánlották mint az egyik leghatékonyabb csendesítő és energiával feltöltő mozgásformát. A statikus nyújtások és a kiegyensúlyozott légzés kiválóan hat az idegrendszerre és az egész szervezetre. Életem első jógaórája rögtön egy oktatóképzésen volt Kehidakustányban, ahova kevés ismerettel és tapasztalat hiányában érkeztem. Ezen a képzésen körvonalazódott számomra, hogy mi is a jóga. A következő évek a tanulásról szóltak. Nemcsak oktatni akartam a jógát, hanem megérteni, hitelessé válni a jógateremben és a hétköznapokban is – mondta Harcz Mária. Ahogy azt is: a jóga ellensúlyozza a rohanó életformát, az ülő- és állómunka negatív hatásait, valamint számos egészségi problémára gyógyír. A rendszeres gyakorlás arra tanít, hogyan figyeljük nagyobb tudatossággal a fizikai és lelkiállapotunkat, hogyan nézzünk szembe a naponta jelentkező stresszhelyzettel. Fizikai munkát és szellemi tevékenységet végzők számára egyaránt ajánlott.

– A jógázás kortalan és hivatástól független – folytatta. – Vannak fiatalabb csoportjaim és életvidám szépkorú tanítványaim is. A legifjabb közülük 12 éves, a legidősebb 75 esztendős. Kortól, nemtől függetlenül bármikor elkezdhető. Az órák általában egyszerűbb pózokkal kezdődnek, és fokozatosan térünk át a haladóbb pózokra. A relaxáció minden gyakorlás része, az óra ezzel zárul. Kezdő, középhaladó és haladó szinten oktatok. A légzést, ami már egy finomabb érzékelés, közép­haladó szinten kezdem el tanítani, addig inkább a gyakorlatok vannak előtérben. Nagy hangsúlyt helyezek a jóga­pózokon belül a stabilitásra, a precizitásra és az egyvonalúságra – fogalmazott Mária.

Minden korosztály számára testi és lelki feltöltődést nyújt az Iyengar-jóga, amit a „közismertebb” jógatípussal
ellentétben különböző eszközökkel végeznek Fotók: Szabó Zsófia

– Ugyan hathajóga-oktatói képzettségem is van, de Nagykanizsán az Iyengar-jógát tanítom, ami rendkívül hatékony, és a gyakorlatok óriási tárházával bír – tette hozzá. – A különbség a kettő között leginkább az, hogy utóbbihoz különböző segédeszközöket használunk, köztük fatéglát, plédet, jógaszéket, hengerpárnát, hevedert, amelyekkel elérhetővé tesszük a gyakorlatok helyes kivitelezését kortól, hajlékonyságtól, testalkattól függetlenül. Továbbá egyéni visszacsatolás és személyre szabott korrekció is történik. Például ha valaki nem tud leülni egy gyakorlathoz a földre, mert az egészségi állapota nem engedi, ő pléddel vagy hengerpárnával alátámasztást kap, netán jógaszékről dolgozik. A fatéglát és a hevedert használhatjuk például a kar vagy a láb „hosszabbítására”, ami a helyes, precíz nyújtást segíti – összegezte.

A szakember szerint pár hónap szükséges ahhoz, hogy valaki a jóga pozitív hatásait valóban megérezze, és belelásson a rendszerébe. Számos olyan tanítványa van, köztük szépkorúak, akik pár hónap elteltével érzik már a jótékony hatásait. Javul a gerinc-, derék-, csípő-, nyak- vagy térdfájdalmuk, energikusabbá, fittebbé válnak, nő az egyensúlyozó készségük. Amint valaki elér egy szintet, jöhetnek a komolyabb, összetettebb jóga­pózok, valamint a különböző légzéstípusok elsajátítása. A jógához méltó élethez, a hétköznapokban is, meg kell érni, fel kell nőni.

– A fejben szabadságot ad, a testben kioldja a blokkokat a jóga – jegyezte meg Mária. – Nemcsak nyújtógyakorlatok összessége, de olyan életfilozófia, mely megtanítja az embert élvezni és megélni a jelen pillanatot. A jóga révén a kiegyensúlyozottságot lehet visszahozni az életünkbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!