allergia

2019.04.17. 15:18

Hogyan előzheti meg a tüneteket?

Az érintetteknek nemcsak a szabadban kell megküzdeniük a tünetekkel, hanem otthon is.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Dmytro Zinkevych

Évről évre nő a különböző típusú allergiában szenvedők száma. Lássuk a Vasárnap Reggel tippjeit, hogy érintettként miként csökkentheti a kellemetlenségeket!

Pollenek

Rengeteg pollenfajtát ismerünk, amelyek legtöbbje a tavaszi–nyári időszakban megtöltik a levegőt. Így aztán a kellemetlen tünetekért a füvek, a virágok, a fák, a bokrok, de még a gabonák és a gyógynövények is felelősek lehetnek.

  • Lehetőleg éjszaka szellőztessen.
  • Ha gépkocsival közlekedik, ne húzza le az ablakot, inkább használja a belső levegőkeringtetést.
  • Segíthet az is, ha hetente akár kétszer tiszta ágyneműt húz.
  • Minél sűrűbben mosson hajat!
  • Ha hazaér, azonnal öltözzön át, sok allergén ugyanis megtapad az utcai ruhán!
  • Fogyasszon kevesebb tejterméket, mert ezek a váladékképző hatásuk miatt fokozzák az orrfolyást.
  • Rejtett porszemek

    A házipor-allergiában szenvedők jól tudják, hogy gyakrabban kell mosniuk a függönyöket és a gyerek plüssjátékait, tisztítaniuk a kárpitokat, és jobb, ha mellőzik otthonukban a szőnyegeket. Vannak azonban olyan, rejtett porcsapdák is, amelyekről hajlamosak lehetnek megfeledkezni! Ilyenek például a textil lámpaburák, a fal síkjából kiemelkedő csempék felső éle vagy a dombornyomott tapéta. Takarításkor gondolni kell ezekre is! Az allergiásoknak az olyan egyszerű házimunka is gondot okozhat, mint mondjuk a söprögetés. Szórjon a fapadlóra nedves teafüvet, ez segít összegyűjteni a port, mielőtt nekikezdene a munkának. Ha a kályha vagy a kandalló hamuzásakor is ezt a módszert követni, szintén nem kerül por a levegőbe.

    Állatszőr-allergia

    Nemcsak a porra lehet valaki allergiás, hanem bizony a háziállatokra, illetve azok szőrére is. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha nem kerül kapcsolatba az allergiát kiváltó állattal. Ha ez nem lehetséges, naponta alaposan portalanítsa és porszívózza ki a szőnyegeket és a kárpitokat. Szabja meg, mely helyiségekben tartózkodhat a házi kedvenc, és semmiképpen se engedje a hálószobába.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!