hatásos a védelem

2018.08.16. 22:27

Tovább javult az óriáspandák helyzete

A kínai hatóságok szerint jelentős haladás történt az óriáspanda fajmegőrző programban, az állat veszélyeztetett státusa tovább csökkent.

The world's only giant panda triplets eat bamboo during a celebration event for their fourth birthday at Chimelong Safari Park in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 29 July 2018. Hundreds of child triplets from throughout China celebrated the fourth birthday of the world's only giant panda triplets-Meng Meng, Shuai Shuai and Ku Ku-on Sunday (29 July 2018) at Chimelong Safari Park in Guangzhou by offering the trio fresh bamboo. The triplets were born in 2014 to giant panda Juxiao.

A ritka faj élőhelyének, genetikai sokszínűségének és populációjának helyreállítására tette folyamatos erőfeszítések nyomán Kína jelentős haladást ért el az óriáspanda megmentésében. Az országban a faj 1864 egyede él, szemben a tíz évvel ezelőtti 1114 egyeddel. Az óriáspandák számára létrehozott természetvédelmi területek száma 15-ről 67-re nőtt. Élőhelyük nagysága majdnem megkétszereződött, elérte a 2,58 millió hektárt – közölte csütörtöki pekingi sajtóértekezletén Jan Csao, a nemzeti erdészeti hatóság illetékese.

Jang szerint az óriáspanda-populáció mintegy kétharmada áll védelem alatt.

Az illetékes emlékeztetett arra, hogy tavaly kezdeményezték egy 27 ezer négyzetkilométer területű óriáspanda nemzeti park létrehozását.

Az illetékes elmondta, hogy sikerült előrelépést elérni az óriáspanda genetikai sokszínűsége terén is. 2017. végére 518 egyedet neveltek fogságban, és a tudósok véleménye szerint a fogságban élő populáció legalább 200 évig képes megőrizni genetikai sokszínűségének 90 százalékát.

Kínában idén először fognak óriáspandahetet rendezni, augusztus 23. és 26. között, hogy a kínai kulturális szimbólumra jobban felhívják a világ figyelmét.

Borítókép: A Chimelong Safari Park pandaikrei Kínában

CHEN JIMIN / IMAGINECHINA/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!