Életmód

2016.12.26. 18:57

U-vitamin bomba - savanyítva, vasalva

Az ember mindig hall valami újat. Mostanában például az U-vitamint istenítik, s csodatévő hatást emlegetve nem éppen olcsó kapszulás kiszerelésben kínálgatják.

Fincza Zsuzsa

A magamfajta egyszerű embernek azonban a tányérban is megfelel, U-vitamin forrásként pedig a káposzta is megteszi, de jöhet a paradicsom, a retek, a petrezselyem, a spárga vagy kora tavasszal a friss csalánlevél is - tudniillik valamennyiben ott buzog a szóban forgó csodaszer.

Az U-vitamin nem is vitamin, hanem metil-metionin, aminosav származék, ami a fehérjék építőelemei között található. Az 1900-as évek elején, amikor a tudósok felfedezték, még vitaminnak vélték és U-vitaminnak keresztelték el. A C-vitaminhoz hasonlóan vízben oldódik, tehát, ha a jó húsos káposzta megfekszi a gyomrunkat, azt nem az U-vitamin túladagolása okozza. Sőt, inkább segít rendbe hozni, ugyanis jó hatással van az emésztőrendszerre. A legfontosabb csodatételének éppen a gyomor és bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálását tarják, megelőzi a bélrendszer gyulladását, a fekélyek kialakulását. A hiányát megsínyli a nyálkahártya, ami könnyen gyomor és bélfekélyhez vezet, a bélrendszer fekélyesedése, gyulladása viszont a vitaminok felszívódását nehezíti, emiatt gyengül az immunrendszerünk. Felhalmozódnak a méreganyagok és gyengülhet a sejtek megújuló képessége. Mindezt megelőzhetjük ha elég káposztát eszünk. De ne csak főzve, hanem nyersen is, mert nemcsak a C-, hanem az U-vitamin is így marad meg maradéktalanul a zöldségben. A joggal piedesztálra emelt savanyú-káposzta ebből a szempontból is jelesre vizsgázott.

Állítólag a kelkáposzta tartalmazza a legtöbb U-vitamint (Fotó: A szerző)

A gyulladáscsökkentő hatás egyéb nyavalyák, így például az aranyér esetében is érezteti jótékony hatását és segít leküzdeni a genitáliák bakteriális fertőzéseit. Az U-vitamin kedvezően hat a cukorbetegségre és a hasnyálmirigy gyulladására. Nem véletlenül írta levelében Bajor László olvasónk, hogy ő mindennap eszik valamilyen káposztafélét, kelkáposztát, bimbóskelt vagy ami éppen sorra kerül - tíz év után így sikerült a vércukorszintjét 6 alá szorítania. Ne hagyjuk szó nélkül, hogy még a zöldségek plebejusának tartott fehér fejes káposztát is a legfontosabb természetes medicinák közé sorolja az orvoslás és a természetgyógyászat. Ásványi anyagai közül bőséges kénkészletét illeti dicséret, de tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, nátriumot, jódot és klórt. A népi gyógyászat a hörghurut ellen is jónak tartja. Régi, kehe elleni módszer: vasalj meg egy-két káposztalevelet, s azon melegében tedd a köhögős páciens mellére és hátára, göngyöld lepedőbe, dugd ágyba és takargasd jól be.

Szilveszter előtt jó tudni, másnaposság ellen a nyers savanyú káposzta a legjobb gyógyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!