Életmód

2015.08.30. 12:06

Ennyin múlhat egy állásinterjú sikere: ezt tanuld meg!

Ha nem látsz az idegességtől, elvékonyodik a hangod, és remegnek a végtagjaid, mert annyira izgulsz egy állásinterjún, nem számít, mennyire vagy képzett és tapasztalt. Aligha fogod meggyőzni a veled szemben ülőket arról, hogy te vagy a legjobb választás az adott feladatra. Íme néhány trükk, amivel csökkentheted az idegességed.

Miután már kiválasztottak és behívtak egy interjúra, annak sikere legnagyobb részt a személyes benyomáson múlik. Fontos, hogyan tudod magad gyorsan bemutatni, és ismertetni, miért veled lenne jó együtt dolgozni a másik száz jelentkező helyett. Ha ideges vagy, túlságosan izgulsz, valószínűleg nem tudod önmagadat adni, mivel kényelmetlenül érzed majd magad a bőrödben. Azt kívánod, csak legyen már vége! Így viszont nem tudsz remekelni, megmutatni a legjobb arcod. Nézzük, mit tehetsz az izgalom ellen - vagyis annak jelei ellen. Ettől még izgulhatsz, csak az ne befolyásolja negatív irányba a teljesítményedet.

Ha idegesek vagyunk, legtöbbünkkel előfordul, hogy túl gyorsan beszélünk. Amikor még kint várod, hogy behívjanak interjúra, lélegezz nyugodtan. Szívd be az orrodon levegőt, miközben háromig számolsz, majd tégy ugyanígy, miközben kifújod. Ha a légzésedre és a számolásra koncentrálsz, elterelődik a figyelmed a helyzetről, és lelassul a szívverésed. Amikor ezután megszólalsz, már nem fogsz annyira hadarni.

Ha megállás nélkül izegsz-mozogsz, a kezed remeg, rögtön elárulod magadról, hogy nagyon izgulsz. Inkább feszítsd meg altesti izmaidat ültödben, ez leállítja majd a kezed remegését, nem tudsz kalimpálni a lábaddal. Lefoglalod majd a tested, nem hagyod kirobbanni belőle a stresszt.

Amikor az interjú helyszínére kísérnek, és hellyel kínálnak, inkább ne dőlj hátra a széken, amikor leülsz. Egyrészt nem tudod, milyen stabil, vagy mennyire van messze a támla. Másrészt pedig, ha a széken egyenes háttal ülsz, sokkal magabiztosabb, dinamikusabb benyomást keltesz.

Különböző kutatások igazolják, hogy ha interjú közben látszik a kezed, őszintébbnek tűnsz. Könnyebben kapod meg az állást, ha nem az asztal alatt rejtegeted a kezeidet.

Általában kell magadról beszélned egy kicsit, de vigyázz, ne legyél túl sok! Ha anélkül zúdítod rájuk az önfényező sztorijaidat, hogy egy kicsit is figyelnél a reakcióikra, inkább untatni fogod őket, mint belopni magad a szívükbe. Inkább kérdezz tőlük, reagálj a gondolataikra, tedd emlékezetessé a jelenlétedet azzal, hogy te is kitünteted őket a figyelmeddel. Tegyél fel kérdéseket, és figyelmesen hallgasd meg a választ.

Amikor zavarban vagyunk, vagy idegeskedünk, figyelmünk egy részét ez viszi el. Így viszont akár az is előfordulhat, hogy nem hallgatjuk meg rendesen a kérdést, nem arra válaszolunk, amire kéne. Fókuszálj arra, hogy lelassítsd a tested, és ne robbanjon ki belőled semmiféle válaszreakció. Hallgasd végig, és átgondoltan válaszolj. Így tényleg azt a benyomást kelted majd, hogy téged ugyanúgy érdekel a veled szemben ülő ember.

Úgy beszélj, mintha a barátaid ülnének veled szemben. Ha túlságosan hivatalos hangot akarsz megütni, mesterkéltnek fogsz tűnni, nem őszintének.

Ha önmagadat adod, amikor új emberekkel találkozol, látni fogják rajtad a lazaságot és a természetességet, azt, hogy nem megjátszós a viselkedésed. Bárhogy próbálsz is viselkedni, ha az nem te vagy, átlátnak majd a szitán.

Végezetül ez a legfontosabb: bárhogy alakul is az interjú, légy magadra büszke, hogy egyáltalán ott lehettél. Mert biztos, hogy nagyra értékelnek, ha érdemesnek találtak arra, hogy interjúzni hívjanak.

Ezek is érdekelhetik