Életmód

2015.05.10. 09:33

Fuss, jógázz, lélegezz! - Közel a segítség, ha közeleg a bikiniszezon

Lenti - A nyári strandszezon közeledtével megfigyelhető, hogy egyre többen jelennek meg a futópályákon és az edzőtermekben, hiszen egyáltalán nem mindegy, beleférünk-e még a tavaly vásárolt bikinibe.

Korosa Titanilla

Ilyenkor jön a kapkodás, hogyan adjunk le pár kilót, minél gyorsabban. A világhálón több csodamódszerrel is találkozhatunk, amik hatékonysága megkérdőjelezhető. Ha nagyon elszántak vagyunk és rövid idő alatt szeretnénk pár kilótól megszabadulni, érdemes személyi edző segítségét kérni, aki a mozgás és táplálkozás terén is tanácsokat tud adni.

Tüske Rita személyi edző (jobbra) mindenkit óva int a kampányszerű fogyókúráról, a mozgást és a diétát átgondoltan kell elkezdeni. A mozgást nem szabad abbahagyni a kívánt súly elérése után sem. Fotó: A szerző

– A rövid idő alatt eredményt ígérő edzéseknek azoknál lesz hatása, akik nem mozogtak egyáltalán és nullláról kezdik. Ha már edzettünk korábban, ne várjunk gyors eredményt – mondta Tüske Rita személyi edző, akivel a témát boncolgattuk. – Nem mindegy milyen szintről indulunk és hova akarunk eljutni. Fontos, hogy ne kampányszerűen mozogjunk és ne a sokat reklámozott villámdiétákkal próbálkozzunk, mert ezek lehet, hogy rövid távon hatásosak, de egyáltalán nem egészségesek. Rengeteg veszélye van a gyors diétáknak, amik néhány hét alatt ugyan látványos eredményt ígérnek, ilyenkor nagyon alacsony a szénhidrát bevitel és túlságosan magas a fehérje, ennek viszont egészségkárosító hatása lehet. Akiknek magas a vérnyomása, vagy a vércukor szintjük miatt diabeteszes betegek, azoknak teljesen más edzésprogramokat kell csinálni, mint az egészségeseknek. Mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát, mielőtt bármibe is belevágnánk. A különböző internetes oldalakon minden elérhető, sokféle diéta és edzés, de nem biztos, hogy ezeket jól használjuk egyedül, hiszen oda kell figyelni többek között a helyes légzésre és a megfelelő kivitelezésre is. Amíg a helyes technika berögzül, meglehetősen sok ismétlésre van szükség.

A mozgás magában nem elég, sokak bánatára, az étrend 70 százalékban járul hozzá az eredményességhez.

– Sokan gondolják, ha elmentek futni, utána megérdemlik a fagyit. De nem, nem érdemlik meg, mert így nem változik semmi, nő az izomtömeg és még mellé a zsír is – hívta fel a figyelmet a nassolás elkerülésére.

Tüske Rita azt mondja, egy-két hónap alatt eredményt elérni nehéz, ha valaki nagyon bele akar húzni és elszánt, akkor legalább heti 4-5 alkalommal mozogjon, végezzen kardio és súlyzós edzéseket, nyújtást, a jóga is belefér, lényeg, hogy minél változatosabb legyen az edzésprogram. Nem szabad leragadni egy-egy módszernél, kombinálni kell a gyakorlatokat, mert úgy folyamatos a fejlődés.

– A rendszeres mozgás az legjobb, akár csak heti kétszer, egy idő után az is már meglátszik. Ne azon kattogjunk, hogy csak fogyjunk, hanem élvezzük, amit csinálunk. Ha nem tetszik a csoportos edzés, akkor végezzük egyedül, ha inkább otthon edzenénk, akkor ahhoz teremtsük meg a körülményeket – tette hozzá.

A saját testsúlyos edzés híve

Rita tíz éve foglalkozik mozgással, a saját testsúlyos edzések híve, amit súlyzós feladatokkal kombinál. A tornák közül többet is ajánlott, a step aerobic például már régóta hódít, sok hasznos gyakorlatot lehet ezzel a módszerrel végezni. A capoeira aerobic azoknak lehet a kedvence, akik szálkásítani szeretnének, míg a tabata például egy igen intezív edzésforma rövid pihenőkkel, ezt csak az válassza, aki bírja a terhelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!