Életmód

2014.11.16. 10:55

Jubiláló cukrosok - Huszonöt éves az egerszegi diabétesz egyesület

Zalaegerszeg – 25 évvel ezelőtt alakult meg a Zalaegerszegi Diabétesz Egyesület. A városban mintegy 4 ezer cukorbeteg él, közülük 80-100 fő tagja e közösségnek.

Magyar Hajnalka

Az egyesületet negyedszázada vezeti Szalai Gáborné, Zsuzsa, aki annak idején dr. Oroszlán Tamás főorvossal és Szabó Gyuláné dietetikussal közösen tette meg az első lépéseket.

– Ikerszülésem után, 28 évvel ezelőtt lettem beteg – eleveníti fel a kezdeteket Szalai Gáborné. – Ott álltam kétségbe esve, alig tudtam valamit a bajomról. Kis idő múlva dr. Oroszlán Tamás kezdett el kezelni, akivel gyakran beszélgettünk arról, milyen fontos volna, hogy többet tudjunk a betegségről. Hogy ez megváltozzék, belevágtunk az egyesület szervezésébe. A kórház ebédlőjében alakultunk meg, 110 beteg jött el, alig fértünk el... Akkorban még injekciós fecskendőbe kellett felszívni az inzulint, s ha meg akartuk méretni a cukrunkat, a kórházba kellett bemennünk, havonta. Ma már korszerű tollakkal történik a beadás, amivel mégiscsak könnyebb megbarátkozni, a vércukorszintjét pedig mindenki maga méri, ahányszor csak akarja.

Szalai Gáborné: Rengeteget változtak az eszközök, a módszerek. Fotó: Pezzetta Umberto

A fentiekből is kiolvasható, hogy az eltelt 25 év rengeteg változást hozott. A diabétesz egyesület céljai azonban a régiek. Ismeretterjesztő előadásokkal, mérésekkel, szűrésekkel, tornabemutatókkal segítik tagjaikat, de talán mindennél nagyobb értéket képvisel a közösségben az egymásnak átadható tapasztalat. Hiszen ki tudná jobban, empatikusabban elmagyarázni egy „kezdő" cukrosnak, hogy mire számítson, mire ügyeljen, mint egy rutinos, tapasztalt betegtárs?

Minden hónap második keddjén találkoznak a városközponti TESZ székház III. emeletén, bárki csatlakozhat hozzájuk.

– Személyesen és telefonon is szívesen nyújtunk segítséget a hozzánk fordulóknak – folytatja Szalai Gáborné. – Kitűnő a kapcsolatunk a Zala Megyei Kórházzal, sok közös rendezvényt szervezünk, ezeken az összejöveteleken oldottabban, részletekbe menőbben lehet konzultálni, mint a forgalmas, időhöz kötött rendelésen. Számos betegoktató programot tartunk, otthon végezhető tornagyakorlatokat tanítunk, hiszen a szövődmények megelőzésének egyik legfontosabb eszköze az aktív élet, a mozgás. Most éppen vízitornára is lehetőségünk nyílt. Emellett tagjaink könnyen hozzájuthatnak a terápiához szükséges eszközökhöz is. Számos tanáccsal szolgálhatunk, ami a betegség aktuális fázisában segíthet, hiszen egyik fő célunk a szövődmények kialakulásának megelőzése. Ezen előrelátó módon, szisztematikusan kell dolgozni, s nem akkor kapkodni, amikor már a vakság vagy az amputáció fenyeget. Gyakran mondjuk, hogy a cukorbetegek önmaguk orvosai. Ez így is van, hiszen a kór egész életünkben elkísér bennünket, nem állhat mellettünk minden pillanatban az egészségügyi személyzet. Saját jól felfogott érdekünk, hogy minél képzettebbek legyünk.

Az egyesület jövő hónapban, december 19-én tartja jubileumi összejövetelét a városi hangversenyteremben. Ez alkalomra szeretnék meghívni azon betegtársaikat, akik kerek, 10 - 20 - 30 - 40 éve birkóznak sikeresen e kórképpel.

– Az évfordulónk kapcsán a „jubiláló" betegeket is találkozóra invitáljuk az egész megye területéről. Rengeteget változott a kezelés, az eszközök tárháza, a diéta, s ennek köszönhetően akadnak olyanok, akik akár már 50 éve is képesek együtt élni e betegséggel. Szeretnénk kifejezni elismerésünket, s meghallgatni őket, hiszen az ő példájuk erőt adhat a többieknek is.

Nem tudják, hogy betegek

A cukorbetegség hazánkban a lakosság 7-10 százalékát érinti. Mintegy 600 ezerre tehető a diagnosztizált betegek száma, de közel ugyanennyien vannak, akik hordozzák a jeleket, de nem tudnak róla. Jelenleg a világon több mint 380 millióan érintettek, s a nemzetközi előrejelzés 2035-re drasztikus növekedést, 592 millió beteget jósol...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!