Életmód

2014.04.21. 08:05

Természetközeli életmód a 21. században

Kökényesmindszent - Nagyanyáink tudása összebékíthető a 21. századdal, nem kell feltétlenül hátat fordítani a civilizációnak, ha natur életmódra vágyunk.

Magyar Hajnalka

Ezt vallja a Kökényesmindszenten letelepedett Balogh János és Nagy Katalin, akik az önellátáson alapuló, természetközeli életmód hívei, s másokkal is szeretnék megosztani ennek hasznát és örömeit.

- Budapesten éltünk, a Hősök terénél, ahol csak néhány árva fűszál küzd a betonnal. Aztán érkeztek a gyerekek, s velük együtt bontakozott a vágyunk a természetközelibb élet iránt. Hiszen egy szülő mit is akarhatna jobban, mint hogy egészséges környezetben, egészséges táplálékot fogyasztva cseperedjen a gyereke - kezd történetükbe Nagy Katalin. Nyelviskolai munkájuk nem kötötte őket szorosan a fővároshoz, így első lépésben Zalaegerszegre, majd Kökényesmindszentre költöztek.

- Szeretnénk, ha az emberek életébe visszatérhetne mindazon tudás, képesség, aminek nagyszüleink még birtokában voltak - folytatja a háromgyermekes édesanya. - Eljátszottunk a gondolattal, mi volna, ha nem lennének boltok, vagy nagy energiaszolgáltatók... Hogyan élnénk akkor? Legtöbb ember nem tud megsütni egy kenyeret, nem képes kúrálni a nyavalyáit gyógyfüvekkel, s nem tudja, hogy ha lehajol a réten, ehető növényeket talál. Pedig nincs ezekben semmi ördöngösség, s nem is kell hozzá biofanatikusnak lenni. Attól még, hogy szupermarketekben intézzük a nagybevásárlást, ezek a természetes eljárások is részei lehetnek az életünknek, a kettő békésen megfér egymás mellett. Persze tudom, munka mellett nehéz ilyesmire időt szakítani, de az alapokat nem lehetetlen beépíteni a hétköznapokba.

A pitypang szinte mindenütt megtalálható, mégis kevesen tudják, hogy virágából szirup készíthető köhögés ellen, a levelét pedig frissen salátaként fogyaszthatjuk mondja Nagy Katalin (Fotó: Katona Tibor)

 

Hogy miként, arra tanfolyamokat szerveznek Kökényesmindszenten. Első lépésként tavasztól őszig tartó házipatika készítő kurzust indítottak, ami most tart második összejövetelénél. Minden hónap harmadik szombatján zajlik a felkészítés Sebestyén Bence gyógynövényszakértő vezetésével, aki Szabó Gyuri bácsinál tanult. A délelőtt a növények gyűjtésével telik, ehhez bőven kínálja kincseit a környező rét, délután pedig a szárítás, válogatás, főzet, tinktúra, olajos kence készítés fortélyait tanulhatják meg.

- Nagyon sok könyv, internetes oldal foglalkozik ezekkel, de a gyakorlati segítség hiányzik. Nem ugyanaz megnézni egy gyógynövény, vagy gomba fényképét, mint megismerni őt magát a természetes környezetében. A későbbiekben tovább szeretnénk lépni, s például az egyszerűbb sajtok készítését, a kosárfonást vagy a kenyérsütést is beemelnénk a tematikába. Ezekhez a munkákhoz szintén elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalat, ha írott recept alapján áll neki az ember, nem biztos, hogy siker koronázza a vállalkozást. Nekem nagy szerencsém, hogy az Alföldön élő anyósom sokmindent megőrzött, s továbbadott. Ha nyaranta meglátogatjuk a gyerekekkel, együtt gyúrják a kenyértésztát, ami aztán kemencében sül ki.

Nyárra gyerektáborokat is terveznek a természetközeliség jegyében, éppen most keresnek hozzá megfelelő jurtát.

 

Gyermekláncfű, kutyatej, pitypang

A fenti elnevezések, s még vagy tucatnyi ugyanazt a növényt jelölik. De bárhogyan hívjuk is, sok jótékony hatással bír. Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készíthetünk, gyökerét durvára őrölve kávépótlóként használták. A benne rejlő keserűanyagok jóvoltából levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása, különösen A-vitaminban gazdag.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!