hagyományőrzés

2020.11.03. 17:03

Nyolcvanezer kilométernyi „elveszett” történelmi gyalogutat kutattak fel Nagy-Britanniában

Köztük Virginia Woolf angol regényíró egyik kedvenc sétaútvonalát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Csaknem 80 ezer kilométernyi történelmi gyalogutat kutattak fel brit önkéntesek, hogy a hivatalos angliai és walesi térképekről jelenleg hiányzó ösvények ne merüljenek örökre a feledés homályába.

A Ramblers nevű jótékonysági szervezet 3500 önkéntese régi térképek segítségével azonosította a gyalogutakat, köztük Virginia Woolf angol regényíró egyik kedvenc sétaútvonalát, egy történelem előtti időkből való út egy részét, valamint római kori utakhoz kapcsolódó ösvényeket.

„Ez egy versenyfutás az idővel, hogy megóvjuk ezeket a több száz, ha nem több ezer éves gyalogutakat” – mondta Jack Cornish, a szervezet kampányának vezetője, hozzátéve, hogy a koronavírus-járvány idején az emberek felismerték a szabadtéri programok és a természet fontosságát, így ezeknek a gyalogutaknak a megóvása még fontosabbá vált.

A szervezet célja, hogy a brit kormány által megjelölt 2026-os határidőre az ilyen történelmi gyalogutak felkerüljenek a hivatalos térképekre és a jövő nemzedékei is élvezni tudják őket.

„Ezeknek az ösvényeknek a zömét átlagemberek taposták ki és használták évszázadokon keresztül.

Néhányon bányászok, csempészek vagy zarándokok jártak rendszeresen” – mondta Cornish, megjegyezve, hogy a gyalogutak többsége még ma is járható a városok terjeszkedése és az infrastrukturális beruházások ellenére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!