nem lesz múzeum

2021.11.21. 09:00

Elárverezik Pasolini első római lakását

Eladó Pier Paolo Pasolini olasz író és rendező 40 négyzetméteres, első római otthona a Ponte Mammolo negyedben. Az első emeleti lakást, ahol édesanyjával élt, a legjobb ajánlatot tevő vevő vásárolhatja meg.

Rome juillet 1960 L'ecrivain realisateur intellectuel italien Pier Paolo Pasolini (1922-1975) a la terrasse du cafe Rosati ©Farabola/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Leemage

Az író Róma külvárosában került először kapcsolatba a főváros munkásnegyedeinek lakosságával, amely számos művének témája lett. Itt írta a Ragazzi di vita című regénye első fejezetét. A házzal kapcsolatban korábban felmerült, hogy a „Költészet házává” alakítják, de a terv meghiúsult, és így kulturális és történelmi értéke ellenére el fogják adni.

A környéken számos egyesület indított petíciót, hogy megpróbálják megakadályozni az eladást, és inkább múzeumot csináljanak a neves költő és filmrendező egykori otthonából. A petíció szerint a költő halálának 2022-ben esedékes 100. évfordulója kiváló alkalom lehetne egy ilyen „kulturális és társadalmi projekt” elindítására.

Pasolini 1922. március 5-én született Bolognában. 1942-ben jelent meg első verseskötete, amelyet szülőföldje, Friuli tartomány dialektusában írt. 28 évesen költözött Rómába az édesanyjával együtt. Az 1960-as évektől forgatott filmeket, köztük a Mamma Romát Anna Magnani főszereplésével. Az Élet trilógiája címet kapta az 1970 és 1974 között forgatott három filmje, a Dekameron, a Canterbury mesék és Az ezeregyéjszaka virágai.

1975. november 2-án találták meg az 53 éves művész holttestét a Róma melletti Ostiában, egy futballpályán. A gyilkosság körülményeit máig nem sikerült teljesen tisztázni.

Borítókép: Róma, 1960. július, Pier Paolo Pasolini olasz rendező, író (1922-1975) a Cafe Rosati teraszán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!