Egyéb

2011.07.11. 06:45

Naponta egy alma, az orvost távol tartja

A gyümölcsfogyasztásnak ma már nem kell reklámot csinálni, jelentőségével mindenki tisztában van. De kérdés, hogy a rengeteg nem hazai mellett megtalálja-e újra a helyét étrendünkben például a magyar alma. Zalában számos őshonos, elfelejtett fajtát oltanak újra a biogazdászok.

Arany Horváth Zsuzsa

Olvasói érdeklődés nyomán eredtünk mi is az almafogyasztás és termesztés aktuális szokásainak a nyomába.

- Nálam most bőralma van, húsvéti rozmaring, téli piros pogácsa, törekszem, hogy zalai legyen - mondja Fülöp Zoltán biokertész, aki a környezete hegyeit járva keresi a legjobb fajtákat, melyek nem biztos, hogy olyan tetszetősek, mint a boltokban kaphatók, de táplálkozási értékük annál meggyőzőbb.

- Az antioxidánsok, a pektin, a C-vitamin, a flavoniodok, fenolos vegyületek jelenléte jellemzi az almát, melyet természetesen nyersen érdemes leginkább fogyasztani. Mindenki ismeri a mondást: naponta egy alma, az orvost távol tartja.

Mint a termesztő mondja, a kipréseléssel is kitűnő levet kaphatunk, de erjesztve almaecetként is a javunkat szolgálja. Az almaecetnek külön fejezetet érdemes szentelni, amire sort is kerítünk később.

- Ilyenkor a Szent Iván fajta érik, ami szezonálisan fogyasztandó, a későbbieket azonban remekül tárolhatjuk télire is. Novembertől novemberig eltartható fajtákat is ismerünk.

Ha utánanézünk a szakirodalomban, érdekes tényekre bukkanhatunk. Tudták például, hogy egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel a szervezetünkben? (Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.)

 

Egyes megszállottak azt is állítják, hogy akár kizárólag almán is meg lehetne élni.

Kitekintve az országból, olvashatjuk, több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben jelen van a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas és a nátriumtartalma. Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfortartalmának köszönhetően sokat segíthet, főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek.

Lássunk néhány figyelmeztető jó tanácsot: ha régen nem ettünk almát, vagyis talán kicsit elszoktunk tőle, vagy nem a legjobban működik a gyomrunk, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emésztjük, akkor csak fokozatosan kezdjük el az almaevést, először csak egy-két falatot együnk belőle, de azt nagyon rágjuk meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyállal, mindig ügyeljünk arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomorba.

Gyümölcsöt egyébként mindig csak magában együnk. Ha mellette mást is kívánunk fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával együnk.

- Én a zöldséget délelőtt, a gyümölcsöt délutánra javaslom - mondja Fülöp Zoltán.

Fiatal biokertész generáció

Fülöp Zoltán (36) a Viruló Kert Közhasznú Egyesület égisze alatt szerzett biokertész okj-s végzettséggel rendelkezik, feleségével Boncodföldén gazdálkodik, s gyógynövény-gyűjtéssel is foglalkozik; ez utóbbi minőségében túrákat is szervez. A múlt hét végén Káváson vezetett gyűjtőtúrát.

 

 

Biokertészet hókuszpókusz nélkül


 Életmód rovatunk további cikkei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!