Egyéb

2011.02.07. 10:53

Csak súlyos esetben

Nemrég foglalkoztunk az atópiás (a normálistól eltérő) ekcémával, ami nagyon sok kisgyermekes család életét keseríti meg Zala megyében is.

Magyar Hajnalka

 

Úgy mint: emelt családi pótlék; közgyógy-igazolvány; ingyenes utazási jogosultság a gyermeknek és egy kísérőjének a tömegközlekedési eszközökön; 10 éves korig gyes; jövedelem függvényében tankönyvtámogatás, illetve kedvezményes iskolai étkeztetés. Olvasónk nehezményezte, hogy ezen kedvezményekről nem kapnak kellő tájékoztatást, információt az érintett családok, továbbá, ha mégis utánajárnak a törvény által kínált lehetőségnek, s fennáll a jogosultság, visszamenőleg csak két hónapra jár a kedvezőbb ellátás.

 

Felvetésével a múlt heti cikkben nyilatkozó dr. Papp Malvina bőrgyógyász főorvoshoz fordultunk.

- Az említett kedvezmények csak az atópiás ekcéma nagyon súlyos eseteiben vehetők igénybe - pontosítja az információt a szakember. - Nagyon szigorú rendelet köti az orvosok kezét. A jogosultság feltétele, hogy a kis betegnél egész éven át fennállnak a súlyos tünetek (vörös, hámló bőr), s ezen időszak alatt a kezelések ellenére sem érhető el a tünetmentes állapot. Manapság azonban, az egyre korszerűbb terápiák gondos alkalmazása és az állandó odafigyelés mellett ez az állapot már ritkán fordul elő. A praxisomban, az elmúlt 35 év alatt sem találkoztam háromnál több ilyen súlyosságú esettel.

(Az atópiás ekcéma kiütésekkel, hámló, száraz bőrrel és tűrhetetlen viszketéssel járó, pillanatnyilag gyógyíthatatlan krónikus betegség. Csecsemőkorban jelentkezik, a többség 6 éves korig, vagy a serdülőkor végére elnövi. A civilizációval együtt terjed, évről évre nő a betegséggel küzdő gyerekek száma.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Életmód rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!