Egyéb

2010.10.26. 06:45

Szalvétatechnikával hangulatot varázsolhatuk a lakásba (több fotóval)

Könnyen és gyorsan látványos ajándékokat készíthetünk szeretteinknek a découpage-, azaz szalvétatechnikával. Kell hozzá ragasztó, festék, kézügyesség, fantázia - no és szalvéta.

Horváth-Balogh Attila


- Hobbiboltokban lehet kapni előre gyártott fa dobozkákat, de kancsók, vázák, falra szerelhető, fából készült kabát-, kanál- és papírzsebkendő-tartók is gyönyörűen dekorálhatók. Sőt, látszólag értéktelen hulladékból, fakéregből és tönkrement cd-lemezből is ízléses, falra akasztható dísztárgyat tudunk készíteni. A felületeket előzetesen kenjük, ha úgy tetszik, alapozzuk le festékkel a kívánt színárnyalatra. Ehhez világos színek ajánlottak általában, mert kiemelik a szalvéta motívumait - magyarázta.


Ezt követően hobbiboltokban kapható, dekupázsragasztót vigyünk fel a megszáradt felületre, amire nagyon óvatosan simítsuk rá az egy réteg szalvétát - fontos, hogy ne gyűrődjön. A profik óriási szalvétagyűjteményt halmoznak fel, így aztán minden ünnephez, évszakhoz vannak illő darabok. Az utánpótlás boltokból, internetről, éttermekből, barátoktól biztosított. Kézműves szaküzletekben is lehet vásárolni dekupázs-célra gyártott szalvétákat, de darabáron, amit nem mindenki engedhet meg magának.


- Miután a felragasztott szalvéta már megszáradt, körben a kontúrt zsírkréta segítségével össze tudjuk mosni a környezetével - magyarázta. - Sőt, ha úgynevezett struktúrpasztával (hobbiboltokban kapható) vékony csíkkal határoljuk a szalvétát, s csillámport szórunk rá, még jobban fel tudjuk dobni remekművünket. Végül az egészet lefújhatjuk akrillakkal. így a későbbiekben könnyen tisztán tudjuk tartani.


A szó franciául kivágást jelent
A découpage kreatív díszítési technika. Mindenféle felületet – fát, üveget, kartont, műanyagot, követ, kerámiát, fémet, gipszet – elhalmozhatunk az általunk megálmodott mesevilággal. Ezeket a szalvétákból kivágott motívumokból állíthatjuk össze – innen ered a technika elnevezése is, a „decouper” francia kifejezés ugyanis kivágást jelent magyarul. A découpage a 17. században gyökerezik, amikor az európai bútorkészítők a Keletről érkező lakkozott bútorokat akarták lemásolni. A dobozra, asztalra, szekrényre kivágott, színezett papírmotívumot ragasztottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!