Egyéb

2010.07.05. 02:27

Óvatosan a tehéntejjel

Az ekcéma (atópiás dermatitisz) sok baba és család életét nehezíti meg, a megoldás kulcsa az allergén korai felismerése, a megfelelő táplálás - áll a Magyar Gyermekorvosok Társasága hírlevelében.

Magyar Hajnalka

Az európai gyermekek 8-10 százaléka ekcémás, a tünetek az esetek zömében már az első életévben megjelennek. Az első jel a kiszáradó, grízes tapintatú bőr mely a későbbiekben vörössé válik. A kiütés többnyire viszket, majd apró, hámló hólyagok is keletkezhetnek. Általában a hajlatokban és arcon jelennek meg az első bőrelváltozások, de ahogy cseperedik a pici, a bőrtünetek vándorolhatnak is.

Mit tehet a szülő? Hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt, hiszen az immunrendszer felépítésében a szoptatás nélkülözhetetlen. A tehéntej bevezetését legalább 1, de javasolt akár 3 éves korig is kitolni. Az első 2 életévben az esetek mintegy felében az élelmiszerallergia a felelős az ekcéma kialakulásáért. Talán a legismertebb élelmiszer allergén a tehéntej fehérje. Anyatej hiányában speciális tápszerek adása javasolt, ezek a tehéntej fehérjét lebontva tartalmazzák.

Ugyancsak fontos a bőr rendszeres hidratálása, a baba bőrét minél kevesebb ideig áztassuk , a legjobb fürdési módszer a tusolás. A babaszoba páratartalmának 60-70 körüli tartásával megelőzhetjük a bőr kiszáradását. Jó hír, hogy a gyermekkori ekcémát, megfelelő kezelés mellett a babák fele 2 éves korára kinövi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!