Egyéb

2010.07.29. 06:57

Már kifutóban az IDE-csatlakozós meghajtók

Minden számítógépre igaz: a rendszer leggyengébb eleme határozza meg az adott konfiguráció teljesítményét. Érdemes tehát a háttértárolót is jól megválasztani.

Szalabán Attila

 - Az IDE-csatlakozós meghajtók abszolút kifutóban vannak, tehát ilyeneket csak az vegyen, akinek az alaplapján nincs más csatlakozási lehetőség - bocsátotta előre Varga Bálint, a Kanizsaprofil Kft. szerviztechnikusa. - Manapság a SATA 2-es csatlakozóval szerelt, tehát nagyobb sebességű adatátvitelre képes merevlemezek hódítanak, ezekből a 160 gigabyte kapacitásútól a 2 terrabyte-osig szinte mindenfélét találunk. Sőt, még idén várható a 3 terrás változat forgalomba kerülése is.

 

Valamikor a számítógépek egyik legdrágább alkatrészének számítottak a winchesterek, manapság az áruk 8 ezer forinttól kezdődik - és szinte 100 forintonként emelkedik, a tárkapacitással párhuzamosan. Ugyanakkor, ha jól körülnézünk a piacon, mindig ki lehet fogni egy-egy akciót, amikor az 500 gigabyte kapacitású merevlemezt olcsóbban vehetjük meg, mint máshol a feleakkorát.

- Megjelent immár persze az SSD (Solid State Disk) is, ám ez a félvezető alapú, mozgó alkatrészek nélküli háttértároló még kevésbé megfizethető - magyarázta Varga Bálint. - Nagyobb és gyorsabb teljesítményű, mint a hagyományos merevlemez, ám ugyanakkora kapacitásért jóval többet kell fizetnünk. Szerintem aki nagy teljesítményű, ugyanakkor jelentős tárolókapacitású gépet akar, az vegyen SSD-t a rendszernek, valamint SATA 2-es winchestereket tárolónak.

A szakember elmondta: elkészült az első hibrid háttértároló is - ami egyszerre alkalmazza a két technológiát -, mely talán hamarosan kapható lesz.


Digitális rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!