Egyéb

2010.02.08. 07:07

Akár a négy fal között is vízbe fúlhat a gyerek...

Sok veszély leselkedik a cseperedő csemetére, ahogy fejlődik, ahogy próbálgatja szárnyait, egyre több. Aligha van bárki is, aki apróbb sérülések nélkül éri el a felnőttkort: egy kis horzsolás, néhány lila folt persze nem a világ. Történhetnek - sajnos történnek is - azonban olyan súlyos gyermekbalesetek, melyeket szüleik kellő odafigyelése mellett akár el is kerülhetnének a csemeték.

Péter Gyöngyi

A traumás sérülések, mint például a ficam, a rándulás, illetve a törés, különösen a koponyatrauma a leggyakoribb a gyerekek körében, mondta elöljáróban a gyermekbalesetek kapcsán Ladányi Ibolya zalaegerszegi mentőtiszt az Örömkör legutóbbi foglalkozásán a József Attila Városi Könyvtárban. Akár gyalogosan, akár biciklivel közlekednek az ifjak, egyaránt számos baj érheti őket. Vagy mert ők ütköznek neki valaminek, esetleg leesnek a kerékpárról, vagy mert őket gázolják el. A játszótereken, közutakon, sportpályákon fokozottan kell figyelni, ezek mellett az otthon jelent komoly veszélyforrást.

 - Rengeteg a mérgezés, mivel mindent megkóstolnak, amit találnak, legyen szó a szülő, a nagyszülő gyógyszereiről, tisztítószerekről, különféle vegyszerekről, melyek közül sok a bőrön keresztül is felszívódik - sorolta a szakember. - Az ilyen módon bekövetkező balesetekért bizony a szülő a felelős. Amikor már másznak, járnak a gyerekek, mindent kinyitnak, megnéznek, ami a kezük ügyébe kerül, mivel minden érdekli őket. Apró játékokat vehetnek a szájukba, ami elakadhat a nyelőcsőben. A kíváncsiság, az utánozás égési sérülésekhez vezethet, hiszen például ők is szeretnének főzni, ők is megnyitják a meleg vizes csapot... Vízbefúlás bekövetkezhet akár a négy fal között is, nem kell hozzá elutazni a Balatonig. Egy pici, aki már fel tud állni, a fürdőkádban is megteszi ezt, ám közben könnyen elcsúszhat. Fürdés közben egy pillanatra sem szabad őket egyedül hagyni sem otthon, sem pedig a strandon.

 Az évszakoknak megvannak a jellemző balesetei. Télen csúszkálás, szánkózás, korcsolyázás, síelés közben sérülhetnek, a forró hónapokban a magas hőmérséklet lehet a ludas. Az utóbbi nyarak hőségéhez még a felnőttek sem szoktak hozzá igazán, természetes, hogy egy kisgyermek szervezetét még jobban megviseli a nagy meleg, mivel labilisabb a hőszabályozása, a vízleadó képessége. Könnyen kaphatnak hőgutát, napszúrást.

- A serdülők már több dologhoz hozzáférnek, adott esetben a drogokhoz is - folytatta a szakember. - Sajnos az általános iskola felsőbb tagozatosai körében megesik a gázgyújtó szipuzása, ennek vásárlása ugyanis nincs életkorhoz kötve és olcsó is. A legidősebbnek tűnő megveszi, aztán körbeszívják... Vagy ott vannak a növények. A diffenbachia például mérgező, a csattanó maszlag szintén, és hallucinációt okoz. Elég, ha egy valaki hallott róla akár nagyobb testvértől, szomszédtól, és a közösség többi tagja is mind kipróbálja. Előfordult, hogy csattanó maszlag magjának fogyasztása miatt a gyermekintenzívre vittük az ifjat.

Baj esetén - érthető módon - pánikba esnek a szülők, hirtelen azt sem tudják, mihez fogjanak, mit mondjanak, amikor mentőt hívtak.

- Az lenne a legfontosabb, hogy megnyugodjanak, vagy ha nem képesek összeszedni a gondolataikat, engedjék, hogy kérdezzünk, és ne háborodjanak fel azon, miért érdeklődünk ahelyett, hogy küldenénk már a mentőt - mondta végül Ladányi Ibolya.

- Az lenne a legfontosabb, hogy megnyugodjanak, vagy ha nem képesek összeszedni a gondolataikat, engedjék, hogy kérdezzünk, és ne háborodjanak fel azon, miért érdeklődünk ahelyett, hogy küldenénk már a mentőt - mondta végül Ladányi Ibolya.

 

Életmód rovatunk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!