Egyéb

2010.01.21. 07:19

Netbook vagy notebook, ez itt a kérdés

Három éve jelent meg a piacon a netbook, a notebook kisöccse . Mire jó, s miben különbözik elődjétől? - erre kerestük a választ.

zaol.hu


- Az első nagy különbség, hogy a netbook képernyője kisebb, 7 és 10 coll közötti - fogott a fontosabb eltérések felsorolásába Salamon Zoltán informatikus, a Kanizsa Realtech Kft. ügyvezetője. - Merevlemezének kapacitása 20 és 160 gigabyte-os tartományban mozog - ha a kompakt méret érdekében nem flash-memóriát alkalmaznak helyette. Meghajtók, így CD-olvasó is csak kívülről csatlakoztatható hozzá. Ebből kifolyólag a netbook kis súlyú, általában egy kilogramm alatti. A mobilitás és a bővíthetőség elősegítése érdekében a gépben általában több USB-port, memóriakártya-olvasó és WiFi-chip is van.

A szakember jelezte, természetesen fogyasztása kisebb, üzemideje pedig hosszabb, mint egy notebooké. Ennyit az előnyökről: kevesebbet is tud.

- Az vegyen netbookot, aki csak internetezni, levelezni szeretne, vagy szövegszerkesztőn, táblázatkezelőn dolgozik többet - mondta Salamon Zoltán. - Utazók, üzletemberek számára ajánlott, akik útközben vagy két tárgyalás közt egy kávézóban rákapcsolódnak az internetre, s azon keresztül intézik el mondjuk a banki ügyeiket. Ha egy szerződést kell csak készíteni, akkor is jól jön a kicsi és könnyű, hordozható netbook, bár a megszokotthoz képest kisebb méretű billentyűzettel nehezebb bepötyögni a betűket - igaz, ez is csak szokás kérdése. Aki viszont játszani is szeretne, vagy CD-, esetleg DVD-lemezeken tárolja az adatokat, prezentációkat, annak megfelelőbb a notebook.

Salamon Zoltán azt is jelezte: a csúcsteljesítményű netbook a vele azonos kategóriájú notebookok közt alapgépnek számít. Mint arra rámutatott, talán ezért is, de bevezetése óta kiderült, a kicsike nem örvend nagy népszerűségnek a vásárlók körében.

- Tavaly komoly áresés következett be a netbook-piacon, ám így sem lett keresett a mini-számítógép - fejtegette. - Szakemberként megint csak azt tudom mondani, aki normális gépet szeretne, az inkább notebookot vegyen. Amúgy a netbookok - éppen a kecses kialakításuk miatt - elsősorban a gyengébbik nem képviselői körében kedveltek, terjedtek el.

Salamon Zoltán azt is elmondta: a netgépek ára átlagosan 70 ezer körül alakul, míg egy notebook 100 ezertől indul. Hozzátette még, aki az előbbi mellett dönt, az ne számítson többéves használatra sem. A netbook tipikus "vedd meg, használd, dobd el és vegyél újat "-termék.


Nyelvészeti kérdés, hogy a notebook és a laptop szavak azonos jelentésűek-e. Utóbbi az angol „lap” és „top” szavakból született, s a táskaírógépekhez hasonlóan hord-füllel rendelkező mobil számítógépet jelölt. A notebook – azaz jegyzetfüzet – a „note” és a „book” szavakból állt össze. Ennek megfelelően kicsi, az ember hóna alá csapható számítógépet jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!