Egyéb

2010.01.21. 03:26

Kiváltó ok: magasabb végzettség

Egy minapi, egész Európára kiterjedő felmérés a 16-tól a 74 éves korúakig bezárólag azt vizsgálta, milyen összefüggésben van a képzettség és az internethasználat.

Kelemen Valéria

Az eredmények szerint a magasabb végzettségű (egyetem, főiskola) felhasználók kilencven százaléka mindennapos jelleggel használja az internetet, míg ez az arány az alacsonyabb iskolai végzettségűek között már csak negyvenszázalékos volt. A felmérés összegzése szerint a jelenség oka az oktatás terén az elmúlt évtizedben bekövetkezett változásokkal magyarázható, ugyanis minél magasabb szintű képzésben részesül valaki, annál jobban rákényszerül tanulmányai során az internet mindennapi használatára (szakdolgozat, anyaggyűjtés). Ezt a szokást pedig a felsőfokú végzettségűek az iskolapadból kikerülve is megtartják. Ezzel szemben az iskolai rendszerből hamarabb kikerülők, még ha kaptak is valaha informatikai oktatást, azt legfeljebb egy szükséges rossznak, átvészelendő tantárgynak tekintették, és így a későbbi életükben sem tulajdonítanak túlzottan fontos szerepet az internetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!