Egyéb

2009.11.23. 11:41

Barna cukor a kézre?

Nagykanizsa - Télen nemcsak bőrünket, körmeinket is óvnunk kell a kiszáradástól, hogy szépek, esztétikusak maradhassanak. És ez már nemcsak női szeszély, a fér- fiak is odafigyelhetnek.

MTI

- Ugyanúgy kiszáradnak a hideg széltől, mint a bőr - mondta Kenyeres Andrásné, Ildikó, a nagykanizsai Jade Szalon tulajdonosa, kozmetikus. - Az erek összeszűkülnek, lassul a vérkeringés, csökken a köröm alatti terület, a körömágy vérellátása, ami így nem képes megfelelő hőt átadni. A hideg elleni védekezés (szó szerint) legkézenfekvőbb módja természetesen a kesztyűviselés. Persze, vannak kifinomultabb módszerek is, melyek kapcsán fontos hangsúlyozni: a kéz és a köröm védelmét egységben kell szemlélni, elválaszthatatlanok egymástól.

A szakember elmondta, ha krémeket használunk, körmeinkre is ugyanazok a készítmények javallottak, mint bőrünkre. Előbbiek esetében is pótolni kell a vitaminokat, ásványi anyagokat, hogy felületük szép és kemény maradjon. Ez ügyben saját receptúrával rendelkezik Kenyeres Andrásné: a barna cukrot alkalmazzák a körmök védelméhez.

- A bio barna cukros krém telis-tele van ásványi anyagokkal, s miközben kézmosást követően a bőrbe és a körömbe dörzsöljük (gyakorlatilag radírozást végzünk), a cukor megolvad, s a tápanyagokkal együtt felszívódik - magyarázta. - Ezt követően tiszta, langyos vízzel lemossuk a felesleges anyagot, s tápláló krémet masszírozunk a hámrétegbe. Nem kell tehát feltétlenül több ezer forintos hiper-szuper készítményekben gondolkodni, sokkal olcsóbban, gyakorlatilag pár forintból megoldható a kellő védelem.

Kenyeres Andrásné hozzátette, a másik, ma még nem túl elterjedt lehetőség a japán manikűr, amit a japán arisztokrácia sokáig titkolt a külvilág elől.

- Az eljárást az alap manikűr után alkalmazhatjuk - mondta a szakember. - Első fázisban természetes méhviasz alapú pasztát kenünk a körmökre, majd egy kis szivacsos polírozó segítségével a jobb felszívódás érdekében bedolgozzuk azt a felső szarurétegbe. Második szakaszban egy magnéziumalapú, úgynevezett talkum-porral fixáljuk a krémet annak érdekében, hogy a kézmosással ne távolítsuk el a felületen kialakuló viaszos réteget. A japán manikűrt 7-8 hónapon át terápiaszerűen kell alkalmazni, nem elég alkalmanként.

A kozmetikus jelezte: a szépség téli védelme ma már nem csak női szeszély - egyre több a férfi vendég. Rendszeres visszatérőjük például egy 80 esztendős úr, aki hajlott kora ellenére is odafigyel arra, hogy ápolt legyen...

A köröm sok mindent mutathat
Ritkán, veleszületett rendellenességként előfordul, hogy teljesen hiányzik a köröm. Ha van, formájából számos betegségre lehet következtetni. Egyes gombák például sárgásfehérre, mások zöldesre színezik. Ha A-vitamin- hiányunk van, töredezni kezd: fordítsunk fokozott figyelmet a vitaminpótlásra. Vashiány esetén a körömlemez elvékonyodik, bereped és törik. A megnagyobbodott, vastag, domborúbb köröm szívbetegségre utalhat – a szöveti oxigénellátás zavarát jelzi.


További érdekességek ÉLETMÓDI rovatunkban. Klikk IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!