Egyéb

2009.08.21. 08:29

A rendőr sem állíthatta meg (fotóval)

Zalaegerszeg - Elvis Presley és ifjabb Horthy Miklós szelleme is találkozhat Varga Jenő szentendrei autósmúzeumában. A gyűjtő csak kuriózumokkal foglalkozik: a minap Zalába például egy olyan Rolls-Royce-szal érkezett, ami a brit királyi családé volt.

Varga Lívia

- Csak különleges járművekkel foglalkozunk - jelenti ki az Old Auto Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Jenő. - Nekünk nem a nemzetközi katalógusár számít, hanem az, hogy kevés legyen az adott modellből, az eszmei értéke pedig magas legyen. Nálunk van az az autó, amivel Hruscsovot és Gagarint körbevitték a Szovjetunióban és az az 1959-es Cadillac Cabrio is, amit Elvis Presley használt németországi tartózkodása idején. Attól a kereskedőtől vettük, akinek a rock and roll legenda eladta - meséli.

A megye útjait azonban a nemzetközi Zala menti veterán autó-motor találkozón egy 1936-ban gyártott Rolls-Royce-szal szelte Varga Jenő. Ahogy az etikett megkívánja, az ügyvezető sofőrrel érkezett, a volánnál Kovács László ült, aki ugyancsak az autók világából való: civilben az autóklub ügyvezetője.

- Ez a Golf Salon - mutat a találkozó egyik legnagyobb sztárjára - az angol királyi család tulajdonában volt, sportrendezvényekre jártak vele, majd később az orvosukhoz került, aki a második világháborúban használta. Özvegye aztán egy német gyűjtőnek adta el, mi az ő özvegyétől vásároltuk.

Elnézve a gyönyörű járműmatuzsálemet, szinte hihetetlen, hogy semmilyen felújításra nem szorult. Még a gumik, valamint a fekete-ezüst rendszám is eredeti, utóbbit csak a királyi család s közvetlen környezete használhatta. Aki ilyennel rendelkezett, azt a rendőr nem állíthatta meg.

- Három éve van nálunk az autó. Rendkívül megbízható, a hathengeres, benzines, négyütemű 3600 köbcentis motort sem kellett felújítani - folytatja az ügyvezető. - Technikailag túlbiztosított, s korának minden vívmányát beletették: hidraulikus szintszabályozója van, ami még ma is csak a drágább autók sajátja. A mechanikus szervofék, valamint a nyitható tető szintén tartozéka, a tengelyek alá pedig a kerékcserét megkönnyítő emelőszerkezetet építettek - mutatja.

Az autó 100-110 kilométeres óránkénti sebésséggel is képes haladni, a teljesítményéről pedig, mivel a Rolls-Royce soha nem adott meg lóerő-adatot, csak azt tudni: éppen annyi, amennyi szükséges.

Varga Jenő gyűjtőszenvedélye hosszú évtizedekkel ezelőttre vezethető vissza. Amikor egyébként nem kaphattak volna útlevelet, veteránautósként, a barátaival, az autóklubon keresztül, sportútlevéllel kijuthattak külföldre. A szenvedély a határok megnyitása után is megmaradt. A hobbi Varga Jenő hivatásával is könnyen összeegyeztethető volt, hisz 1965-ben megalapította járműjavító cégét, ami a hetvenes években alkatrészgyárrá alakult. A harminc emberrel működő kipufogógyártó üzemben külön műhelyben két dolgozó csak restaurálással foglalkozott. Ennek köszönhető a gyűjtemény.


Barangoljon LÓERŐ rovatunk cikkei között! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!