Egyéb

2009.07.09. 06:14

A fényképezés rejtelmei - 1. fejezet

Nagykanizsa - Olvasóink kívánságára új sorozatot indítunk: a Zalai Hírlap fotósai minden héten a Digitális melléklet hasábjain a fényképezés rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket.

Szalabán Attila

Mielőtt fényképezőgépet vennénk, először azt kell eldönteni: mit is akarunk lefotózni - tartja Szakony Attila, lapunk fotóriportere. Általános, családi fényképek elkészítéséhez a kisebb teljesítményű, úgynevezett kompakt vagy bridge kamerák is elégségesek. Ezek önmagukba foglalják a vakut, illetve a zoomobjektívet, az áruk 30 ezertől 100 ezerig terjed.


Szakony Attila bridge, amatőr és profi gépet is megmutatott
Fotó: Varga György

A következő kategóriába sorolhatók azok, akik még amatőrök, ám már cserélhető objektíves fényképezőgépet igényelnek. Ezek segítségével ugyan nem hivatásszerűen dolgoznak, de már olyan fotótémákat is megörökíthetnek, melyekhez komolyabb zoomobjektívek szükségeltetnek. Ezeket fel lehet használni természet- és sportfotózásra (teleobjektívvel), illetve zsáner- és tájfotózásra (nagylátszögű objektívvel). Műtermi és modellfotózáshoz pedig nagyobb teljesítményű vakut is illeszthetünk hozzájuk - tehát a felhasználható fényképezőgép-tartozékok köre már a profikét idézi, de mégsem igényel többmilliós befektetést.

Ebből következik, hogy az igazi profi gépekhez a tartozékok listája szinte kimeríthetetlen: objektívek, vakuk, állványok, közgyűrűk és még hosszan lehetne sorolni. S hogy mitől nevezhető profinak egy fényképezőgép? A beállítási lehetőségektől - a használó szinte mindent képes állítani, hosszú távon, nehéz körülmények között is.

Mielőtt tehát megvásároljuk az első fotós felszerelésünket, gondoljuk alaposan végig: mire fogjuk használni. Teljesen felesleges több millió forintos gépet beszerezni, ha az igényeinket szerényebb tudású is kielégíti. Készüljünk azonban fel arra, hogy a fotózás malomkereke könnyen magával ragad, mert ha beleszeretünk, mindig újabb és jobb felszerelésre vágyunk.

A jövő héten a gépek kezelésével folytatjuk.

Minden, ami DIGITÁLIS - barangoljon rovatunk cikkei között! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!