Egyéb

2009.06.29. 08:55

Pedikűr-körkép: papucsban, szandálban ápoltan

Zalaegerszeg - A legszebb papucs, a legelegánsabb szandál is csak hibátlan pedikűr mellett mutat jól, ráadásul a berepedezett sarok, a benőtt köröm nem csak esztétikai szempontból hagy kívánnivalót maga után.

Péter Gyöngyi

A zárt cipőkről gyorsan lemondunk, ha a hőmérő higanyszála feljebb kúszik. Előkerülnek a nyitott lábbelik, ám ha a lábfej ápolatlan, illúzióromboló látványt nyújt a legszebb topánkában is. A hölgyek kedvelik a tűsarkat, és bár tudják, hogy az 5-7 centiméternél magasabb egészségtelen, bátran leemelik a polcról a 10 centis változatot. Márpedig ez a talpon is bőrkeményedést okoz. A papucsokba, szandálokba beszálló por szárítja a sarkat, mely így berepedezhet, ez a baktériumoknak kedvez. Nem csak az elegáns, szűk orrú, de a sportcipő is összenyomhatja a lábat, a zokni szintén tyúkszemet törhet az ujjak közé, a talpra, és gond lehet a benőtt köröm. Senkinek sem válik tehát kárára, ha felkeres néha egy szakembert. 

- Legalább havonta egyszer érdemes ellátogatni pedikűröshöz, problémás esetben kétszer is. Sajnos még mindig luxusnak érzik az emberek és szégyenlősek is - mondta Kiss Blanka, aki hat éve szépíti a hozzálátogatók lábát. Nem csak mestersége miatt tudja, milyen fontos a lábápolás, saját bőrén is tapasztalja: hastáncosként gyakran mezítláb lép színpadra, és az megviseli a lábat. - Olyan szakemberhez kell fordulni, aki szimpatikus, akiben megbízunk, jól és láthatóan tiszta környezetben dolgozik. Nem csak nyáron szükséges figyelmet fordítani a lábfejre, hiszen a csizmák is komoly kárt okozhatnak. Ráadásul télen eleve fáradékonyabbak vagyunk, és az amúgy szokásos otthoni kezelésről is könnyedén lemondunk. Nyáron jó, ha szellőzik a láb, főként, ha valakié jobban izzad. Hasznos lehet a jó lábspray, a hintőpor, ha semmi nem válik be, a gyakori zokniváltás. Nyáron, fürdőzési szezonban a bőr- és körömgomba jelenthet veszélyt. 

Meleg vízben legyünk körültekintőbbek, zuhany alá pedig csak papucsban álljunk. Amúgy se mezítlábazzunk, és nem árt, ha viszünk fertőtlenítőt a strandra. Amint kijövünk a medencéből, töröljük szárazra a lábat, az ujjak közét.

- A bőrgombát könnyebb kezelni, de a sokakat érintő körömgomba makacs és alattomos. Előfordul, hogy évekig csak lappang, vagy hogy fél év kezelés után úgy tűnik, eltűnt, majd újabb fél év elteltével megjelenik. Ha sárgul, emeletesedik a köröm, jó, ha orvoshoz fordulunk - magyarázta Blanka. - Elterjedt a nézet, hogy ki kell vágni a köröm sarkát, másként benő. Igazából azért nő be, mert kivágjuk. Lehet, hogy genetikai a gond, vagy valamikor ráesett valami a körömre és roncsolta. Ilyenkor csak finomíthatunk rajta. Mindenesetre eleve érdemes tanácsot kérni, hogyan vágjuk a körmeinket.

Létezik kézi és gépi pedikűr, SPA-pedikűr, ennek bőrradír, pakolás is része. A lábápolást azért már sokan érzik fontosnak. Vannak anyukák, akik gyermekeikkel mennek a szakemberhez, és szerencsére a férfiak is igénylik a pedikűrt, manikűrt: nekik sem mindegy, hogy néznek ki.

Köztes időben, otthon fogjunk a kézbe habkövet, lábkrémet. A körömlakk ápolt lábon mutat jól. Ha magunk lakkozunk, lemosóval tisztítsuk le a körmöt, majd jöhet az átlátszó alaplakk. A színt a ruhához, nyáron a lábbelihez igazítsuk, és csak minőséget vásároljunk. Divat a piros, a bordó, de minden árnyalat trendi, ha illik stílusunkhoz. Lábkörmeinkre is kerülhet kő, de telente adjunk nekik pihenőt. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!