Egyéb

2009.04.29. 02:29

Kivágják, de nem pusztítják

Ligetfalva (sj) - Amellett, hogy kiirtják a csodálatos erdőt, a lakók életét is megkeserítik azok a hatalmas teherautók, melyek a rönkfákat szállítják a falun át. Adott esetben a sár és a por szinte elviselhetetlen.

Sámel József

A település határában nagyszabású fakitermelés folyik, reggel héttől hatalmas teherautókkal hordják a fát, a járművek kihordják a sarat az útra. Szabályos erdőpusztítás, ami itt zajlik, hiszen nemcsak a tűzifát, hanem az egészséges állományt is vágják. Ez a panasz nemrég jutott el szerkesztőségünkbe. Az ügyben megkérdeztük a polgármestert, aki azt mondta: információi szerint egyetlen lakó panaszkodik a fakitermelésre.

- Utánajártunk, sajnos nincs más út, melyen a szállítást meg tudnák oldani - fűzte hozzá Perge Jánosné. a Zala megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője válaszában a favágással kapcsolatosan úgy fogalmazott: nem folyik erdőpusztítás Ligetfalva községhatárban. Tavaly ősszel mintegy egy hektáron egy akácos tarvágása valósult meg, ahol sarjadztatással történik meg az erdő felújítása. Ezenkívül a tavaly és idén tavasszal nevelő- és felújító vágásokat végeztek a térség erdőgazdálkodói. Az erdőnevelési beavatkozások gyérítés jellegűek, azokat a visszamaradó állomány egészségi állapotának, minőségének, növekedésének elősegítése céljából kell elvégezni. A felújító vágások során a természetes újulat mennyisége és minősége szabja meg, hogy mely faegyedek termelhetők ki. A községben fakitermeléssel érintett erdőrészletek fatermesztési rendeltetésűek. Fatermesztési rendeltetésű erdőben nem csupán az elszáradt és beteg fák kitermelése történik meg, hanem az érett, de egészséges fáké is. Így lehetővé válik bútor- vagy épületasztalos-ipari célra is használható faanyag termelése.

Horváth Iván,

A szállítással kapcsolatosan elmondta: a faanyagot nagy távolságra teherautóval viszik. Ha a közlekedés szabályait nem tartják be a gépkocsivezetők, azt ki kell kényszeríteni. Más útvonalon történő szállításról az erdőgazdálkodókkal kell egyeztetni. A szállítási útvonal kijelölésében az erdészeti hatóságnak csak olyan mértékben van hatásköre, hogy azt erdőterületen korlátozza. Közúton nem korlátozható a szabályos szállítási tevékenység.

Horváth Iván hozzáfűzte: a felújító vágásokat vegetációs szünetben, ősztől tavaszig végzik. Az idei fakitermelési szezon tehát véget ért. Nevelővágások nyáron is végezhetők, de azok lényegesen kevesebb faanyag-mennyiséget érintenek. A munkálatokat természetesen ellenőrzi az erdészeti hatóság. Az erdősítések és a fakitermelések műszaki átvételének rendje egyaránt jogszabályban szabályozott. Engedélytől eltérő vagy szakszerűtlen munka esetében az erdőgazdálkodóval szemben eljárást indítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!