Egyéb

2007.12.01. 03:28

Zalai madarászok sikere a Tatai Vadlúd Sokadalmon

Zala megyei madarászok az igen előkelő második helyen végeztek a múlt hét végén megrendezett VII. Tatai Vadlúd Sokadalom keretén belül lebonyolított, 12 órás országos madármegfigyelő versenyen.

Kovács Krisztián

Az aktív terepmadarászok számára idén is amatőr és profi kategóriában került sor a 12 órás madarászversenyre, melynek lényege, hogy a szervezők által kijelölt területen a lehető legtöbb madárfajt határozzák meg a résztvevők.

A Sokadalmak során még soha nem volt rá példa, de 6 lúdfaj éjszakázott a tavon, így a tömeg fajnak számító vetési lúd és nagy lilik mellett megfigyelhető volt az apácalúd, örvös lúd, de a globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd is. Felbukkant a kis kárókatona, a kékes rétihéja, a vándorsólyom, a havasi partfutó, az erdei cankó, az ezüstsirály, a csonttollú és a zsezse is a sok egyéb madárfaj között.

A verseny alatt összesen 107 fajt láttak a versenyben részt vevő csapatok. Felnőtt kategóriában 22 csapat nevezett, s itt lett második helyezett a Cser Szilárd, Faragó Ádám, Pánya Csaba alkotta (Zala és Pest megyét képviselő ) csapat.

A verseny ideje alatt a természet és a madarak iránt érdeklődő közel 7000 látogatót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei kalauzolták a tóparton. Idén egy egyedülálló technikai újdonsággal várták az érdeklődőket: nagykivetítőn lehetett nyomon követni a tavi eseményeket.

Volt lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, a gyűrűzési bemutatók megtekintésére, továbbá előadásokkal, egy tatai életkép festéssel, kiadványokkal, természetvédelmi szaktanácsadással, Madárbarát Kert Program ismertetésével, madárfestmények kiállításával, gyerekek részére játszóházzal várták a természetbarátokat. Ismét igazi fesztivál zajlott Tatán.

Bolla Adrienn

MME Komárom-Esztergom

Megyei Csoport

Tata

Ezek is érdekelhetik