Egervár

2014.09.08. 06:00

Újdonságokról a regionális SM napon

Egervár - Az SM-mel (sclerosis multiplex) küzdők nagy problémája, hogy a társadalom szinte lemond róluk, gondolván, pár év múlva úgyis tolókocsiba kerülnek.

Magyar Hajnalka

Pedig ez nem feltétlenül van így. A betegek 5 százalékánál kell számolni e súlyos következményekkel, a döntő többség azonban akár 20-30 évig is megőrizheti munkaképességét – tudjuk meg dr. Nikl Jánostól, a Zala Megyei Kórház neurológiájának osztályvezető főorvosától, az egervári várkastélyban szombaton megrendezett regionális SM napon. Évente megszervezi e baráti és szakmai összejövetelt a Zalaegerszegi SM Klub, hogy az érintettek értesüljenek betegségük gyógyításának legújabb fejleményeiről, s kicsit kimozduljanak a kórképpel együtt járó izoláltságból. Idén közel száz, köztük több kerekes székben élő beteg jött el a rendezvényre, hogy meghallgassa Oláh Rita pszichológia és Molnár Katalin étrendi tanácsait, halljon a kezelések új módozatairól dr. Péntek Szilviától, továbbá részese legyen a szórakoztató programoknak. Az SM betegek számára nem csak a mozgás korlátozottsága, a súlyos esetekkel járó bénulás jelent gondot, emellett a pszichés, vegetatív zavarok, széklet és vizelettartási nehézségek, szexuális problémák is rontják életminőségüket, nagyon fontos, hogy ezekről nyíltan essék szó.

Hertelendy Attila színművész visszatérő, közkedvelt fellépője az SM napok programjának. Fotó: Pezzetta Umberto

– A zalaegerszegi SM centrumban közel kétszáz beteget gondozunk – folytatja dr. Nikl János. – A terápiában örvendetes újdonságok mutatkoznak, megjelent egy reményt keltő infúziós készítmény, továbbá nagy előrelépés a betegek kényelme szempontjából, hogy finanszírozottá vált egy szájon át szedhető gyógyszer is. Mindkettő szigorú orvosi kontroll mellett alkalmazható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!