Digitália

2023.06.23. 06:00

Hamarosan kész az emberi agysejtekből épülő számítógép

A Cortical Labs év végén megkezdi biológiai számítógépeinek értékesítését. A mesterséges intelligencia startup egyfajta új Nvidia akar lenni az agysejt-meghajtású számítógépek építésével.

MW

Forrás: Shutterstock

A Cortical Labs vezérigazgatója, Hon Weng Chong és csapata számítógépes chipen képezte ki az emberi agysejteket a klasszikus Pong videojáték lejátszására. Emlékszünk még erre az alábbi képünkön látható mókára, amiben labdát ütögettünk egy lapáttal, hogy játékban tartsuk?

 

Chong azt állítja, ők a biológiai számítógépekkel nemcsak a mesterséges intelligenciát, hanem más cégek növekedését is felülmúlják majd.

A laboratóriumban növesztett élő agysejtek betanítása a teniszezős videójátékhoz csak a kezdet. Az emberi agy rendkívüli tanulási képességének és a szilícium chipek feldolgozó erejének ötvözésével Chong olyan biológiai számítógépeket épít, amelyek állítása szerint okosabban és hatékonyabban működhetnek, mint a mai mesterséges intelligencia.

A 35 éves, orvosból lett vállalkozó kereskedelmi forgalomba akarja hozni az innovációt, abban a reményben, hogy egy napon számtalan új lehetőséget teremt – kezdve az agyi betegségekre szánt új gyógyszerek tesztelésétől egészen a mesterséges intelligencia képzése óriási energiaköltségeinek lefaragásáig.

Mi a célja a technológiának?

„Végső soron a Cortical Labs célja az, hogy olyan legyen, mint mondjuk az Nvidia, ami lehetővé teszi, hogy más felhasználók kreativitása épüljön a technológiájára” – mondta Chong. „Azt szeretnénk, ha sikeres vállalatok a mi technológiánkat használnák.”

Áprilisban a Cortical Labs 10 millió dollárt nyert a Horizons Ventures, Hongkong leggazdagabb emberének, Li Ka-shing magánbefektetési részlegétől. Már meglévő befektető a Blackbird Ventures, Ausztrália egyik legnagyobb kockázati tőkealapja, valamint az In-Q-Tel, a Központi Hírszerző Ügynökség kockázati tőkerészlege – írja a Forbes. A friss tőkével felvértezett Cortical Labs célja, hogy

az év végére bevételt termeljen, amikor megkezdi biológiai számítógépeinek értékesítését.

A cég már regisztrálta a Bit Bio-t, a Cambridge-i Egyetem spinoffját, amely emberi sejteket biztosít kutatáshoz. 2024 végére a Cortical Labs megkezdi a felhőszolgáltatások nyújtását a vállalatoknak, hogy programozzák az agysejteket különböző feladatokra. A Cortical Labs több amerikai felhőszolgáltatóval is tárgyalásokat folytat szolgáltatásai csatlakoztatásáról.

Az biztos, hogy Chong nehéz feladat előtt kell áll. Tudósok két évtizede próbálják összeolvasztani az élő sejteket szilíciummal, hogy képesek legyenek olyan mesterséges intelligencia rendszert építeni, amely emberi agyként működik.

Még 2004-ben a Floridai Egyetem egyik orvosbiológiai mérnöke azt állította, hogy elektródák rácsán elhelyezett patkány agysejteket tanított be az F-22 sugárhajtású repülésszimulátor vezérlésére. Eddig azért még senkinek sem sikerült olyan biológiai számítógépet építeni, amely akár egy hagyományos számítógéppel is felvehetné a versenyt.

A Cortical Labs viszont máris messzebbre ment a biológiai számítógépek kereskedelmi forgalomba hozatalában, mint mások. Ritka példa a Koniku, egy kaliforniai székhelyű cég, amely élő sejteket számítógépes chipekkel kombinál, hogy olyan szenzorokat hozzon létre, amelyek utánozzák a kutyák észlelési képességét robbanóanyagok és kábítószerek után. Partnerségre léptek az európai Airbus repülőgépgyártó vállalattal is, hogy a légi közlekedés biztonságát szolgáló eszközöket telepítsenek.

De ez nem mindenkit nyűgöz le. A pongozás olyan dolog, amit egy középiskolai számológép már évtizedekkel ezelőtt is meg tudott tenni – jegyzi meg Madeline Lancaster, a cambridge-i Molekuláris Biológiai Laboratórium kutatója. – „Úgy tűnik, hogy a neuronok megrekednek egy ponton, anélkül, hogy 20 év alatt jelentősen javulna a számítási teljesítményük. Nem világos, hogy a Cortical Labs hogyan tervezi átlépni ezt a korlátot.”

A technikai akadályokon kívül a Cortical Labs súlyos etikai kérdésekkel is szembesül – vajon a laboratóriumban növesztett agysejtek tudatossá válnak-e, éreznek-e fájdalmat és örömet, és így tovább, és így tovább? Chong úgy fogalmaz, hogy agysejtjei „éreznek”, pontosabban szólva „érzékenyek az érzékszervi benyomásokra”.

A Cortical Labs szorosan együttműködik bioetikusokkal, és párbeszédet folytat az etikai kérdésekről.

Ami a technológiát illeti

A Cortical Labs az emberi agysejteket felnőttek bőréből vagy véréből származó mesterséges őssejtekből hozza létre. Ezután egy chipbe integrálják őket, és egy cipősdoboz méretű eszközbe helyezik, amely a sejteket tápanyaggal és levegővel látja el, és eltávolítja a hulladékot. Ezek az agysejtek lényegében úgy működnek, mint egy hagyományos számítógép központi feldolgozó egysége (CPU), teszi hozzá Chong.

Hogy betanítsák az agysejteket a pong játékra, a Cortical Labs összekapcsolta a hibrid chipet egy videójátékot futtató számítógéppel. A számítógép elektromos jeleket küld, amelyek megmutatják, hol van a pattogó labda, milyen messze van a lapáttól és

a sejtek maguk döntenek a mozgásról, megtanulják javítani a teljesítményüket az elektromos jelekből származó visszacsatolás révén.

Chong szerint a Cortical Labs biológiai számítógépe segíthet a neurológiai rendellenességeket, például a demenciát és az epilepsziát célzó gyógyszerek hatékonyságának és mellékhatásainak tesztelésében. A volt orvos reménykedik, nagy gyógyszercégekkel dolgozhat együtt, hogy az állatokét emberi sejtekkel helyettesítsék a tesztekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!