Kínai és orosz propaganda

2022.09.28. 10:06

Hamis fiókok tömegét távolította el a Facebook

Mintegy 1600, kínai és orosz propagandát terjesztő hamis felhasználói fiókot távolított el a Facebookról és az Instagramról a Meta Platforms.

Forrás: Shutterstock

Ukrajna orosz katonai megszállásának februári megindítása óta a legnagyobb és legösszetettebb oroszországi dezinformációs műveletet fedték fel – közölte a közösségi oldalakat üzemeltető anyavállalat. Ennek során egy 

60 internetes oldalból, mintegy 1600 közösségimédia-fiókból és online petíciókból álló oroszországi hálózatot azonosítottak, amely az ukrajnai háborúval kapcsolatban terjesztett hamis információkat.

A május óta működő orosz hálózat elsősorban Németország, Franciaország, Olaszország, Ukrajna és az Egyesült Királyság felhasználóit vette célba – magyarázta David Agranovich, a Meta egyik vezetője a sajtótájékoztatón. A 60 internetes oldal 

olyan ismert újságok és médiaszolgáltatók honlapjait utánozta, mint a német Der Spiegel és a Bild, a brit The Guardian vagy az ANSA olasz hírügynökség.

Az orosz hálózat ezeken a honlapokon Ukrajnát és az ukrán menekülteket bíráló, valamint Oroszországot támogató cikkeket tett közzé, mielőtt megosztotta volna őket a YouTube, a Facebook, az Instagram, a Telegram, a Twitter közösségimédia-platformokon vagy online petíciós oldalakon.

A Meta azt is közölte, hogy Kínában működő, befolyásoló tevékenységet végző hálózatot lepleztek le, amely elsősorban egyesült államokbeli felhasználókat vett célba különféle politikai tartalmakkal a november 8-i félidős kongresszusi választások előtt.

A kínai hálózat hamis fiókokat üzemeltetett a Facebookon és az Instagramon, valamint a versenytárs Twitter mikroblog oldalán, mindazonáltal a kínai hálózat kicsi volt és nem volt sok követője – fogalmazott a Meta tényfeltáró jelentése.

Ennek ellenére a felfedezés azért jelentős, mert elmozdulást jelent az amerikai belpolitika közvetlenebb befolyásolása felé a korábban ismert kínai propagandatörekvésekhez képest.

A Meta egyik vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a vállalatnak nincs elég bizonyítéka, hogy megállapítsa: pontosan kik állnak a befolyásolási tevékenység mögött Kínában.

A jelentés szerint a hamis felhasználói oldalak liberális és konzervatív amerikai embereknek adták ki magukat különböző amerikai tagállamokban, mémeket tettek közzé, valamint közismert politikusok és más közszereplők bejegyzései végén helyeztek el kommenteket 2021 novembere óta.

Ugyanez a kínai hálózat hamis felhasználói fiókokat hozott létre Csehországban is, ezek a prágai kormányt Kína-politikája miatt bíráló csehországi felhasználóknak adták ki magukat a jelentés szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!