Sokadik dráma

2022.01.24. 18:00

Egy anya beperli az Instagramot és a Snapchatet 11 éves lánya öngyilkosságáért

A két közösségi oldal az oka a lányának az öngyilkosságáért. A 11 éves kislány depresszióban és alváshiányban szenvedett, miután az Instagram és a Snapchat rabja lett – állítja a lány édesanyja a perben.

Döbbenten közölte az amerikai sajtó a Bloombergtől kezdve a BBC-n át a New York Postig a múlt hét végén lezajlott drámát. A technológiai óriásokat perlő nő azt állítja, hogy lánya, Selena Rodriguez két évig küzdött az Instagram fotómegosztó (Facebook, illetve újabb nevén Meta tulajdon) és a Snap üzenetküldő okozta „extrém függőségével”, míg tavaly öngyilkos lett.

A lányát elvesztett anya képviseletében fellépő ügyvédek és szakértők azt állítják, hogy az Instagram és a Snapchat szándékosan állít elő olyan algoritmusokat, amelyek a tizenéveseket magukhoz láncolják. Ezek az algoritmusok „elősegítik a problémás és túlzó használatot, amelyről pedig pontosan tudják, hogy függőséghez és önpusztításhoz vezet”.

Írják a San Franciscó-i szövetségi bírósághoz benyújtott keresetben.

Ez az első ilyen jellegű kereset a Meta, korábbi nevén a Facebook ellen – mondta a Rodriguez édesanyját képviselő Matthew Bergman ügyvéd. Bergman Seattle-ben megalapította a Social Media Victims Law Centert.

„Az amerikai tizenéveseket mentális járvány fenyegeti” – mondta az ügyvéd.

Hozzátette, hogy várakozásai szerint számos hasonló pert fognak indítani, miután Frances Haugen, a Facebook volt termékmenedzsere, adattudósa októberben az amerikai kongresszusban azt vallotta, hogy

a vállalat tudott az Instagramhoz hasonló szolgáltatások káros hatásairól, de nem hozta nyilvánosságra a felméréseik adatait.Novemberben amerikai államügyészek egy csoportja bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Instagram ellen a gyermekek és fiatalok mentális egészségének és jólétének kockáztatása miatt.

A közösségi médiával szembeni ellenérzések nem korlátozódnak az Egyesült Államokra. Egy 14 éves lány apja az Egyesült Királyságban gyermekének 2017-es öngyilkosságáért részben az Instagramot tette felelőssé: „az Instagram segített megölni a lányomat", mondta.

Molly Russell 14 évesen dobta el az életét. Mikor a család betekintett az Instagram fiókjába, számtalan depresszióra és öngyilkosság hangoló dokumentumot találtak abban.

Akkor egy nyilatkozatban az Instagram közölte, hogy „nem teszi elérhetővé az olyan tartalmakat, amely elősegítik vagy dicsőítik az önkárosítást vagy öngyilkosságot”.

Az Egyesült Királyság kormánya sürgette a közösségi média vállalatait, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak a kérdésben.

Tavaly a Brigham Young University kutatói megállapították, hogy a közösségi médiaplatformok intenzív használata a fiatal lányokat fokozott öngyilkossági kockázatnak teszi ki.

Selena Rodriguez drámájával kapcsolatban a Snap Inc. szóvivője pénteken adott ki e-mailben egy közleményt, melyben leszögezi, hogy „megrendülten értesültünk Selena haláláról, és a szívünk együtt érez a családjával”.

„Bár a pereskedés részleteiről nem nyilatkozhatunk, elmondjuk, semmi sem fontosabb számunkra, mint a közösségünk jóléte.”

A Meta és a Snap tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a „közösségi médiatermékeik károsak a kiskorú felhasználóik jelentős százalékára nézve” – áll a csütörtökön benyújtott bírósági keresetben.

A Meta képviselői egyáltalán nem válaszoltak a Bloomberg kommentárt kérő e-mailjére.

A Meta szóvivője még novemberben azt mondta, hogy a vállalatot illető vádak és állítások hamisak, és hogy „továbbra is új funkciókat fejlesztünk, hogy segítsünk azoknak, akik negatív társadalmi összehasonlításokkal vagy testkép-problémákkal küzdenek”.

A Snap májusban közölte, hogy felfüggesztett két alkalmazásgyártóval közös projekteket „a Snapchat közösség biztonsága érdekében tett óvatosságból”.

Utóbbi lépést egy, Kaliforniában benyújtott, halálesetet követő csoportos kereset után tette meg a Snap. Akkor azzal vádolták a vállalatokat, hogy nem hajtották végre még a saját, a kiberbántalmazás elleni szabályzataikat sem. A keresetet egy 2020-ban öngyilkosságot elkövető 16 éves fiú édesanyja indította.

Mind a Meta, mind a Snap részvényei enyhén csökkentek a Selena Rodriguez kereset benyújtása utáni reggelen a Wall Street-i kereskedésben, aztán rendeződtek az árfolyamok.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a mobilról is elérhető 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!