Csesztreg

2015.06.08. 17:56

Előzzük meg a bajt! - A szabad vizekben történő fürdőzésről szóló szabályozás

Csesztreg – Barátaival ment szórakozni az a 20 éves férfi, aki vasárnap belefulladt a csesztregi tóba. A holttestét éjjel háromnegyed 12-kor találták meg a tűzoltók.

Gyuricza Ferenc

Röviden már beszámoltunk arról, hogy vasárnap késő délután fürdőzés közben elmerült egy húszéves kerkáskápolnai férfi a csesztregi tóban. Bár a helyszínen tartózkodók próbáltak rajta segíteni, a tragédiát nem tudták megakadályozni.

– Ismertük jól, hiszen a faluba járt általános iskolába, és az egyik itteni cégnél végezte a gyakorlatát – mondta egy falubeli, akivel a tragédia körülményeiről beszélgettünk. – Úgy hallottam, hogy értelmes fiú volt, s nagyon jó tanuló is. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen második helyen végzett a közelmúltban.

Többen azt mondják, a fiatalember a társaival át akarta úszni a csesztregi szabadidőközpontban a millennium idején kialakított négy és fél hektáros mesterséges tavat. Ott próbálkoztak, ahol egy félsziget miatt még ötven méterre sincs a túlpart. Félúton azonban elfáradhatott, visszafordult. Ezt követően elmerült a vízben, előtte még egy segélykiáltásra futotta az erejéből.

A vasárnapi tragédia helyszíne. A tűzoltók motorcsónakból fésülték át a víz alatti területet. Fotó: Gyuricza Ferenc

A csesztregi tragédia úgynevezett szabad vízen történt, azaz olyan helyen, ahol a felelősséget nem a tó üzemeltetője, hanem a fürdőző viseli. A szabad vizek használatának szabályairól megkérdeztük a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság illetékes munkatársait. Pummer Csaba alezredes, osztályvezető-helyettes tájékoztatásul elmondta: a szabad vizeknél alapesetben ott megengedett a fürdés, ahol azt nem tiltja semmi. A vonatkozó jogszabály a tiltott helyeket eleve megjelöli. Tilos fürödni hajóútban, hajóutat vagy hajózási akadályt jelző bóják, úszó munkagépek száz méteres körzetében. Szintén száz méter távolságot jelöl meg a vízlépcsők, vízi munkák, vízkivételi művek és révátkelők esetén. Tilos továbbá fürdeni a kikötőkben, úszó munkahelyek, úszó műállomások, hajóhidak, zsilipek környékén ez utóbbiaknál is száz méter a tiltó távolság. Jogszabály tiltja az egészségre ártalmas vizekben való fürdést is, a vízminőség ellenőrzését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan végzi, a méréseik eredményeiről a honlapján közli is az adatokat.

Kevésbé ismert, hogy a kijelölt fürdőhelyek kivételével a városok belterületén található szabad vizekben is tiltott a fürdőzés. Az általános szabályozás mellett tilalom vonatkozik továbbá azokra a helyekre is, melyeket tábla jelöl. Az alezredes elmondta: A fürdési tilalmat 60x30 cm méretű, fehér alapon kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló, átlósan három centiméter széles piros csíkkal áthúzott táblával kell jelölni.

Napszakokra is van szabályozás, éjszaka csakis a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mély víz határát jelző bójáig. Az is fontos, hogy a hat éven aluli, valamint az úszni nem tudó 14 év aluli gyerekek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhetnek.

A tiltásról szóló rendelkezések be nem tartása a jogszabály értelmében szabálysértésnek minősül, az elkövetőjével szemben pedig akár helyszíni bírság kiszabása, de szabálysértési feljelentés is alkalmazható. Előbbi büntetési tétele jelenleg ötezer forinttól 50 ezer forintig terjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!