Szörppé mossa az eső a málnát

Zalaegerszeg - Bár a monszunszerű esőzés épp a szüret kellős közepén érte a málnát, a termelőknek kevés okuk lehet panaszra, hisz’, noha a minőség elmarad a tavalyitól, a málna a meggyel szemben amellett, hogy keresett a piacon, két-három éve az ára is elfogadható.

Varga Lívia

A Kovácsék által családi vállalkozásban működtetett, gyümölcstermesztéssel s felvásárlással foglalkozó Bagodi Hűtőház Kft.-nél a napokban kezdték a négyhektárnyi málna szüretelését. Ha úgy adódott, szakadó esőben is dolgoztak.

 - A folyamatos csapadék miatt a gurulós, első osztályú áru helyett léminőséget szüretelünk, így díszítés helyett szörp lesz idén a gyümölcs nagy részéből. Persze, ha végre elállna az eső, még nem lenne minden veszve, a málna ugyanis alapvetően igényli a csapadékot kétnaponta éjszaka, ám a folyamatos esőzés tönkreteszi - közli Kovács Anita.



A málnának tehát az év első felében kedvezett az időjárás, a tavaszi aszályt sem érezte meg különösebben. Bagodban például az öntözőberendezést sem kellett idén beindítani.

A hűtőház a négy hektáron termelt, valamint felvásárolt gyümölcs kilencven százalékát külföldön - Németországban, Belgiumban, Ausztriában, Japánban és Svájcban - értékesíti. Mint kiderül, kereslet a gyengébb minőségre is van, ám ez a termelők számára kilónként 150-200 forintos veszteséget jelent. A mögöttünk álló hétvége folyamatos esőzése s az állandóan párás időjárás azonban még tovább rontotta a minőséget, így a hűtőház kft. próbálja a már csak léként eladható termés árát feljebb vinni, ezzel mérsékelve a gazdák kárát.



 - Azt a kis mennyiséget, ami fagyasztás és válogatás során kiesik, mert exportra nem megfelelő a minősége, adjuk el belföldön, cukrászdáknak sütéshez és fagylaltkeverékhez, a 18 milliméternél nagyobb, első osztályú szemeket azonban külföldön értékesítjük. Ezt díszítéshez alkalmazzák, míg a gyengébb minőségből szörp és dzsem készül. Van olyan minőségünk is, ami áruházláncba megy, kiskereskedelmi kiszerelésben, szintén külföldre.
A málnának itthon se ára, se piaca nincsen, hiszen, mint Kovács Anita fogalmaz, nálunk a fagyaszott gyümölcs nem túl elterjedt.

Persze a válság a gyümölcstermesztésnek ezen szegmensét sem kerülte el.

- A külföldi vevők a válságra hivatkozva alacsonyabb árat kínálnak, ám a forint gyengülése nekünk dolgozik. A többi gyümölcsnél valószínűleg más lesz a helyzet, az augusztusban érő, nálunk egy hektárnyi területen termesztett feketeszeder esetében, mivel rengeteg lesz máshol is, nyomott árakra számítunk.

Magyarország ugyanis gyümölcstermelés szempontjából nagyon kicsi pont lett a világban, az tehát, hogy itt milyen és mennyi a termés, az árak szempontjából egyáltalán nem mérvadó, az előállított kis mennyiség miatt mi befolyásolni nem, kizárólag követni tudjuk az árakat.



 - Aki gyümölcstelepítésen gondolkodik, mindenképpen málnát ültessen, hisz a többi gyümölccsel szemben erre van kereslet, s a meggyel, ribizlivel ellentétben az árak is elfogadhatóak - tanácsolja Kovács Anita. - Erre persze ráerősít a forint éven belüli gyengülése is, ami némileg kompenzálja a felvásárlási árak idei csökkenését.

Bár Zalában egy-két kivételtől eltekintve nem nagyon jellemzőek a nagy málnaültetvények, Németfalun és környékén, Nagykanizsa és Teskánd körzetében, valamint Bagodon kiegészítő keresetként többen is termesztik a gyümölcsöt, de nagy mennyiséget hoznak a szomszédos Somogyból is.

- Málnatermesztésre nem jellemző a nagy ültetvény, mert a szedés komoly emberi erőforrást igényel. Két hektár gyümölcs szüreteléséhez ötven-hatvan ember szükséges. A hűtőház szezonon kívül negyven alkalmazottat foglalkoztat, idényben azonban megduplázódik dolgozóink száma - magyarázza Kovács Anita. - Mivel a válság következtében nagyon sokan elveszítették állásukat, idén nem okozott gondot alkalmi munkásokat találni, ez azonban korábban nem volt mindig egyszerű. 

Noha két-három éve meglehetősen jó ára van a málnának, aki hosszabb ideje foglalkozik vele, folyamatosan fiatalítja is ültetvényét, az azonban nem jellemző, hogy tömegével foglalkoznának vele, pedig csak jó technológia és némi szakértelem, na meg rengeteg dolgos kéz szüret idején a málna esetében ennyi kell a sikerhez.

A málnaszedés előre láthatóan július közepére-végére fejeződik be. A következő gyümölcs a sárgabarack lesz, amiből mennyiségileg kedvező, minőségileg azonban már kevésbé jó termés ígérkezik, hiszen, mivel rengeteg van a fákon, nagyon apró a gyümölcs. Az pedig, hogy mennyiért lehet eladni, még bizonytalan.

Zalában a fertődi zamatos a nyerő

A zalai klímának leginkább a fertődi zamatos felel meg. Ha valaki telepíteni akar, mindenképpen ezt válassza. A fajta ugyanis nem hajlamos betegségre, ráadásul ez a legkeresettebb, a japánok, felárat is hajlandóak fizetni érte, korábbi francia piacukon ugyanis kikoptak a termelők. A hűtőház kft.-nek ezen túl van egy korábban érő fajtája, a fertődi vénusz, ami viszont itt nem nagyon vált be. Nagykanizsa környékén rezát termesztenek, ami szintén nem kényes, ugyanakkor szép málna. Ám a lényeg, hogy jó minőségben kell szedni a málnát. Vagyis, ha a minősége lé, ne próbálják másnak eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!