Mandiner.hu: betiltották a melegfelvonulást, bírósághoz fordulnak a szervezők

A rendőrség nem engedélyezte az idei budapesti melegfelvonulást - értesült hétfőn a mandiner.hu internetes portál. A hírt később megerősítették és Sánta Mária, a felvonulás egyik szervezője közölte: bírósághoz fordul a melegfelvonulást szervező alapítvány, mert a rendőrség nem engedélyezte az idei rendezvényt.

MTI

 A mandiner.hu híre szerint a Szivárvány Misszió Alapítvány június 18-ára, délutánra tett bejelentést egy rendezvényre, amely a Hősök terét, az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Kossuth teret érintette volna.
   
Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta a rendezvényt; a jogerős döntés a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozik - írta az internetes lap.
   

A hírre regálva Sánta Mária, a felvonulás egyik szervezője hétfőn az MTI-nek azt mondta, bírósághoz fordul a melegfelvonulást szervező alapítvány.

A szervező közlése szerint a rendőrség a forgalom aránytalan korlátozására hivatkozva nem engedélyezte a június 18-ra tervezett budapesti felvonulást. A Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) által szervezett rendezvényen a résztvevők a tervek szerint a Hősök terétől az Andrássy úton át az Alkotmány utca végéig vonultak volna - tette hozzá.
   
Sánta Mária hangsúlyozta: nem kívánják megváltoztatni az eredeti útvonalat, ezért inkább bírósághoz fordulnak.
   
A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.
   
Az LMP szerint döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a kormányváltás dacára folytatja a Medgyessy-Gyurcsány kormányok alatt tapasztalható, a "gyülekezési joggal kapcsolatos ámokfutását", és "mondvacsinált" okból próbálják a polgárok szabadságjogait korlátozni - reagált Schiffer András a melegfelvonulás betiltásával kapcsolatos sajtóhírre.
   
A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az ügyben a maga részéről jogi segítségnyújtásra is hajlandó.
   
Tavaly július 10-én tartották a meleg méltóság menete elnevezésű felvonulást. A Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt (a szervezők szerint ezerötszázan). A menet a Hősök terétől indulva az Andrássy úton haladt, és a tervezettnél hamarabb, az Oktogon helyett a Csengery utcánál fordult meg, mert az Oktogonnál ellentüntetők gyülekeztek, akik gyalázták a felvonulókat, de komolyabb rendbontásra nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!