Leépítési „taktika” vagy csak lehetetlen helyzet?! – Flextronicsos busz és munkahely volt, nincs

Murarátka - Munkába járnának, de nem tudnak. Nincs mivel. Pedig volt. Flexes munkásjárat hozta, vitte őket, egészen addig, míg a cég azt nem mondta:ennyi volt...

Gyuricza Ferenc


Megszüntette a dél-zalai községbe induló munkásjáratát a Flextronics zalaegerszegi üzeme, így a helyiek kénytelenek voltak felmondani - kaptuk az értesítést a településről.

Marton Miklósné és Csicskovics Tiborné közel egy időben kezdett el a Flextronics zalaegerszegi üzemében dolgozni, s mindketten elégedettek voltak az ottani légkörrel, a munkával, de még a fizetést is elfogadhatónak találták.

Többek között ezért bántja őket, hogy az állásukat ott kellett hagyniuk.

 - 2003. november 3-a óta voltam ott alkalmazott - foglalja össze Marton Miklósné. - Nem önszántamból jöttem el, bár a kívülállók számára úgy tűnhet, hiszen én éltem a rendkívüli felmondás lehetőségével. Mást azonban nem tehettem.

Mint mondja, már hónapokkal ezelőtt jelezte a cég, hogy megszüntetik a murarátkai munkásjáratot, a döntést azonban akkor elnapolták. Végül május ötödikével függesztették fel. Azzal indokolták, hogy kevés dolgozó jár be a faluból, a busznak nem éri meg kimenni értük.

Csicskovics Miklósné szerint ez az indoklás azonban kevésbé érthető annak ismeretében, hogy  akadnak települések, ahonnan taxival hordják be a dolgozókat Zalaegerszegre.

- Nem az ő állásukra vagyok irigy, csupán érzékeltetni szeretném a helyzetet - teszi hozzá. - Ha a műszakokat körültekintőbben szervezik meg, az jelentős költségcsökkenéssel járt volna. Mi például négyen voltunk a faluból, kértük többször is, hogy hadd dolgozzunk azonos műszakban, mert úgy elég lett volna egyetlen járatnak kijönnie a faluba, de senki sem hallgatott meg minket. Itt vagyok 52 évesen, szerintem esélyem sincs arra, hogy a közelben munkát találjak.

Marton Miklósné szerint van olyan falu, ahova egy-két dolgozóért is kimegy a busz. Ők azt is vállalták volna, hogy bejárnak Letenyére, de a Volán járata reggel nem éri el a Flextronics munkásbuszát, este pedig nem lenne mivel hazajönniük. Azt is felvetették, hogy a jelenlegi 6100 forintos hozzájárulás helyett akár tízezret is fizetnének a cégnek, csak a munkahelyük maradjon meg, de eredményt nem értek el.

A vállalatnál azt javasolták: fogjanak össze, és járjanak be Zalaegerszegre személyautóval, ám pechjükre nincs jogosítványa egyiküknek sem.

Az érintettek azt is hozzáteszik: annyit sikerült elérniük, hogy kéthavi végkielégítést fizetett nekik a cég.

 A panaszosok meghallgatását követően érdeklődtünk a vállalat menedzsmentjénél, ahol a regionális pénzügyi igazgató, Hetényi Márk elmondta: a Flextronics a tőle telhető módon igyekszik segíteni a dolgozók munkába járását, ám a pénzügyi válság miatt olykor racionális döntésekre is szükség van. Mivel a panaszosok felvetéseiről részletes információi nincsenek, így azokat nem kívánta kommentálni.   

Murarátkáról négy főt érintett a járatok megszüntetése, Marton Miklósné és Csicskovics Tiborné mellett egy fiatalembert, valamint egy Szentmargitfalván élő asszonyt. Ő nap mint nap, esőben, fagyban kerékpárral járt át Murarátkára, hogy ott fel tudjon ülni a buszra. A két panaszoshoz hasonlóan neki sem maradt más lehetősége, mint felmondani, a fiatalember pedig elköltözött egy olyan faluba, amit érint a munkásjárat. A vállalat döntését azért sem értik, mert a pár kilométerre lévő Dobriba közlekedik Flextronics-járat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!