Ítélet született a Sigray-perben

<b>Zalaegerszeg</b> - A Sigray-perben a november végén született elsőfokú ítéletet erősítette meg a bíróság másodfokon. A döntés értelmében a Helikon Kastélymúzeumnak ki kell adni az örökösöknek az ógörög mitológiai jelenetet ábrázoló Paris ítélete című alkotást.

zaol.hu

A Sigray-család még a 40-es és 50-es években helyezte tartós múzeumi letétbe vagyontárgyainak nagy részét.  Az örökösök peres úton szeretnék visszakapni a jelenleg a Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Helikon Kastélymúzeumban lévő műtárgyak egy részét.  A keszthelyi múzeumban található Paris ítélete című alkotás visszaszolgáltatása érdekében hat Sigray-örökös próbapert kezdeményezett.

A Keszthelyi Városi Bíróság novemberben arról döntött, hogy a közel kétszázezer forint értékű alkotás visszajár a családnak, mert az állam azzal nem szerzett tulajdonjogot, hogy anno leltárba vette a tárgyakat.  A múzeum  - mint azt korábban jogi képviselője javasolta - fellebbezést nyújtott be az elsőfokú ítélettel szemben, ám a bíróság másodfokon is arról határozott, hogy a műtárgyat át kell adni az örökösöknek. 

Az perben a Helikon Kastélymúzeumot képviselő dr. Vértényi Jenő az ítélet után felülvizsgálati kérelemről beszélt, ám dr. Patay Géza, az örökösök ügyvédje  úgy látja, nincs jogi lehetőség a felülvizsgálatra, és úgy véli, hogy  a mostani ítélet alapot ad arra is, hogy a többi, közel 220 tárgy is visszakerüljön az örökösökhöz.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!