Az árveréstől a adóbevallásig - Bárki kérdezhetett az APEH-tól

Tudja ki volt az első nemesi adózó? És azt, hogy adóazonosító jeléből akár a születési dátuma is kiszámítható? Aki szerdán részt vett az APEH első országos nyílt napján, az ezekhez hasonló érdekességek mellett sok hasznos információval is gazdagodhatott.

Sámel József

Szerdán az ország valamennyi régióközpontjában és megyeszékhelyén egy időben nyitott kaput az adóhatóság az érdeklődőknek. Dr. Tóth Miklós szakigazgató Zalaegerszegen elmondta: a dátum nem véletlen, hiszen 213 évvel ezelőtt épp e napon született Bezerédj István, az első nemesi adózó.


Az összesítések tanúsága szerint, fogalmazott a szakigazgató, idén szeptember végéig a régió 17 ügyfélszolgálatán több mint 243 ezren jelentek meg, az átlagos várakozási idő 11 perc volt. Telefonon 86 ezer, e-mailben és levélben pedig több mint 2300 megkeresés érkezett a régiós hatósághoz.

Jakabfyné dr. Osztovics Katalin főosztályvezető az idén júliusban indult, belföldről helyi tarifával hívható telefonos ügyintézési vonalról, az elektronikus bevallások széles körű elterjedtségéről és az immár 30 ezer adózót számláló köztartozásmentes adatbázisról beszélt, s elmondta: a központi ügyfélszolgálatokon tavaly év eleje óta lehetőség van bankkártyás befizetésre is. A 10 jegyű adóazonosító jelről kiderült: 26. számjegyét a születési dátumból kapják meg, a számsor ugyanis a 1867. január 1-től a születés napjáig eltelt napok számát mutatja. Elhangzott: Zalában az APEH 14 ezer 392 gazdálkodót, 12 ezer 913 egyéni vállalkozót és 21 ezer 252 adószámos magánszemélyt tart nyilván.

Szemesné Bognár Ágota főosztályvezető az ellenőrzési folyamatba engedett bepillantást, megemlítve: bizonyos esetekben a magánszemélyek kérhetik az ellenőrzés elhalasztását, szüneteltetését.

Aranyné dr. Dormán Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes az adóhatóság által lefoglalt vagyontárgyak értékesítéséről szólva az elektronikus árverést emelte ki, s a végrehajtási eljárásokon túl a fizetési kedvezményekről is tájékoztatást nyújtott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!