A résztvevők közül sokan először ülhetnek számítógéphez

A szombathelyi Regionális Képző Központ (REMEK) szakembereinek irányítása mellett a digitális világ rejtelmeivel ismerkednek a Mura menti térségben élő rászoruló családok képviselői Szepetneken.

Szalabán Attila

A Mura Menti Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat még tavaly nyert több mint 44 millió forintot az Európai Uniótól. A pénzből 50 halmozottan hátrányos helyzetű embert képezhetnek, hogy segítsék őket visszatalálni a munka világába. Az elsajátítandó tananyag egyik komoly eleme a számítógépekkel, a programokkal való megismerkedés.


- A számítástechnika alapjait tanítjuk meg a résztvevőknek, így többek között a windows kezelését, a szövegszerkesztés és az internetes böngészés rejtelmeibe vezetjük be őket - hangsúlyozta Fülöp Valéria oktató, aki a szepetneki Királyi Pál Általános Művelődési Központ emeleti számítástechnika termében magyarázott a családsegítő szolgálat által a projektbe bevont 10 embernek. - A tanfolyam 80 óra hosszú, ezen idő alatt az operációs rendszer beállítási lehetőségeit, a fájlok kezelését, a windows start menüjének legfontosabb elemeit vesszük át.

A képzés végső célja, hogy a résztvevők - akik közül néhányan még soha életükben nem dolgoztak digitális eszközökkel - a tanfolyam végére már magabiztosan képesek legyenek kezelni a számítógépeket, bár természetesen csak alapfokon. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy mindenki egymaga el tudja készíteni saját komplett önéletrajzát, a fotóval ellátott dokumentumot pedig képes legyen elküldeni egy e-mailben. A TÁMOP ugyanis éppen azért fedezi az összesen mintegy 44 millió forintos projekt költségeit, mert annak eredményeként 50 halmozottan hátrányos helyzetű, munkanélküli ember szerezhet olyan tudást, mellyel felvértezve visszatalálhatnak a munka világába - s ennek egyik első lépcsőfoka a sikeres álláspályázat.

- A szövegszerkesztést alaposan kivesézzük - tette hozzá Fülöp Valéria. - Ezen oktatási anyagon belül a beírás, a helyesírás-ellenőrző használata, a szöveg formázása, az oldalbeállítások, a szerkesztés, a tabulátorok, táblázat beszúrása, képek és grafikák beágyazása szerepel. Nem túl könnyű, főleg azok számára, akik életükben először ülnek számítógéphez, de szerintem még ők is meg tudnak birkózni a feladattal.

Utóbbi kategóriába tartozott Sendula Péterné, aki elárulta: Az otthonában nincs hasonló ördögmasina , még soha nem kellett azzal dolgoznia.

- Nagyon féltem az első napon, de a tanárnő nagyon jól elmagyarázza a dolgokat, s a végén már kezdtem élvezni a munkát a számítógéppel - lelkendezett a középkorú asszony. - Nagyon várom már azt a percet, amikor teljesen egyedül képes leszek használni a gépet.

A szintén a tanfolyam résztvevői - Szepetneken 10 fő került a csoportba, ugyanekkora létszámmal Letenyén is indult képzés - között ülő Julák Andrea ellenben úgy vélte: könnyű megtanulni a számítógép kezelését, igaz, hozzátette: ő otthon rendszeresen internetezik, csetel a barátaival. Mint mondta, elsősorban a szövegszerkesztés fortélyaira kíváncsi, szeretné minél jobban megtanulni a dokumentumok készítését.

Mozsolics Klári, a Mura menti szervezet szolgálatvezetője úgy vélte: a mai világban az álláskereséshez elengedhetetlenül szükséges a számítógép ismerete. Szerte a pályázati támogatással megvalósuló tanfolyamon részt vevők elegendő információt kapnak ahhoz, hogy később sikerrel nyújthassák be számítógépen készült, kinyomtatott önéletrajzaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!