A rendőrségen a saját nadrágszíjára akasztotta fel magát a tini - kötelességszegéssel vádolják a rendőrt

<b>Kaposvár</b> - 2008. októberében saját nadrágszíjával kísérelt meg öngyilkosságot a lenti rendőrkapitányság egyik helyiségében egy 16 éve fiú. Az előírások szerint a fiúnál nem lehetett volna nadrágszíj

zaol.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, a 16 éves Dobos Benjamint egy vagyon elleni bűncselekmény gyanúsítottjaként állították elő, s  a lenti Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola diákja az úgynevezett előállító helyiségében a saját nadrágszíjára akasztotta fel magát

Az öngyilkossági kísérletet a rendőrök észrevették, így a fiatalember életét sikerült megmenteni, ám súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba, ahol lélegeztető gépre kellett tenni,  több hétig volt kómában  és maradandónak tűnő károsodásokat  szenvedett. 

Az édesanya  úgy vélte,  a rendőrök hibáztak, s fia ezért került életveszélyes állapotba. A történtek kapcsán  korábban  dr. Tiborcz János megyei főkapitány elismerte: el kellett volna venni a fiú nadrágszíját. 

Az eset a főügyészségre került, s a Kaposvári Katonai Bíróság gondatlanságból elkövetett kötelességszegéssel vádolja azt a lenti rendőrt, aki nem vette el az előállító helyiségbe kísért tormaföldei fiatalembertől a nadrágszíját.

A pénteki tárgyaláson a vádlott, L. B. rendőr törzsőrmester, a közrendvédelmi osztály járőrvezetője nem ismerte el bűnösségét. 

Dr. Ivkovics Béla hadbíró ezredes az eset körülményeit vizsgálva nemcsak a jelenleg is állandó ápolásra szoruló fiú édesanyját hallgatta meg, hanem tanúként azokat a rendőröket is, akik az öngyilkossági kísérlet ideje alatt jelen voltak a kapitányság épületében. A vonatkozó jogszabályokat illetően ugyanis eltérőek a vélemények. A vádirat szerint a rendőr azzal, hogy nem vette el az előállító helyiségbe zárt fiútól a nadrágszíját, megszegte a szolgálati szabályzat és a fogdára vonatkozó szabályzat rendelkezéseit, a védelem viszont ellentétes álláspontot képvisel.

A tárgyaláson a hadbíró Dobos Benjamin állapotát illetően igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot rendelt el. Egy szakvélemény ugyan rendelkezésre állt, ám azt nem személyes vizsgálat, hanem a különböző kórházi jelentések alapján állították ki. A bíróság álláspontja szerint ez nem megfelelő, ezért kért egy konkrét vizsgálatot, amelynek eredményéig a tárgyalást határozatlan időpontra elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!