A régióban több volt a revízió és a felderítés

<b>Zalaegerszeg</b> - A Nyugat-Dunántúli Régióban tavaly nőtt az APEH adóellenőrzéseinek száma az előző évhez képest. Közel 24 százalékkal több esetben folytattak le revíziót, mint 2007-ben.

zaol.hu

Tavaly összesen 28 527 adóellenőrzés történt a régióban, ami közel negyedével haladta meg az előző évit. Érdeklődésünkre az APEH Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága közölte, Győr-Moson-Sopron megyében  majdnem 4 ezerrel (14608), Vasban mintegy 700-zal (6769), Zalában pedig közel 200-zal (7150) több ellenőrzést hajtottak végre. 

Ezt részben a revizorok létszámnövelése tette lehetővé. A 2007-esnél jóval több ellenőrzés másik okaként említik, hogy 2008-ban nem volt elvárás az adóhatóságtól a vagyonosodási vizsgálatok meghatározott mennyiségű lefolytatása. Mint ismeretes, a nagy időráfordítású vagyonosodási vizsgálatokból 2007-ben előre meghatározott mennyiségűt, tízezret kellett teljesítenie az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak.

Tavaly ennél kevesebbet folytattak le, szinte a felét a 2007-esnek. Míg a 2007-es 1162 befejezett vagyonosodási vizsgálat során összesen több mint 3,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg a régióban, addig a tavalyi 567 eset során közel 1,9 milliárd hiányzó forintot tártak fel. Zala megyében 2007-ben a 302 vagyonosodási vizsgálat során 1 milliárd forint adókülönbözetre derült fény, tavaly pedig a 173 alkalommal lefolytatott, befejezett vizsgálat valamivel több, mint 542 millió forintot derített fel.

 A vagyonosodási vizsgálatok is jelentős pénzügyi eredménnyel jártak, de az összes feltáráson belül csökkent az arányuk 2007-ről 2008-ra, ami a kevesebb vizsgálatnak is köszönhető. Ugyanakkor az egy vagyonosodási vizsgálatra jutó átlagos feltárás összegszerűsége növekedett.

A vagyonosodási vizsgálatok tavalyi számszerű csökkenése fejében viszont több, mintegy 3400 egészségügyi hozzájárulás  úgynevezett potyautas  vizsgálatot tudtak lefolytatni 2008-ban, ami növelte a tavaly elvégzett ellenőrzések számát.

Mint az APEH közölte, a legnagyobb összegű adókülönbözeteket tavaly is az áfa adónemben tárták fel a vizsgálatok. Továbbra is jellemző visszaélési módszer a fiktív számla felhasználás, de nagyobb kapcsolattal rendelkezők a határon átnyúló körbeszámlázásos, illetve láncügyletekkel is igyekeznek megszabadulni adófizetési kötelezettségük alól.

Az adóhivatal a régióban 12,3 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, közel 29 százalékkal többet, mint 2007-ben. Összesen 2,3 milliárd forintnyi büntetés követte a jogszabálysértéseket, és 222 üzletet zártak be, vagy függesztették fel az adóalany tevékenységét a Nyugat-Dunántúli Régióban.

 

Tavaly közel 24 százalékkal több adóellenőrzést tartottak a régióban, mint az előző évben. Kevesebb volt a vagyonosodási vizsgálat (A grafikát készítette: Urbanics Pál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!