A 762 éves Keszthely napja (frissítve képgalériával)

Keszthely - Alternatív hajtású autók bemutatója, versenye, sétálóutcai tértextil kiállítás megnyitása, ünnepi testületi ülés magisztrátusi beszámolóval, kitüntetések átadásával és nordic walking pálya avatás. Néhány program ez csupán, melyet a 762 esztendős Keszthely város napi ünnepsége alkalmából tartottak szombaton a Balaton-parti településen.

Sámel József

A lakosságot egész nap várták a rendezvények, a szentmise után a Vajda-gimnázium öregdiákjai tartották közgyűlésüket, miközben a Városi Strand parkolójában elkezdődött az alternatív üzemű autók versenye.  (Képes krónika az Alternatív Hajtású Járművek honlapjáról itt.)




A programot kissé beárnyékolta egy kisebb baleset, az egyik autó leszakadt, s közönség soriba guruló kereke hozzáért egy gyermekhez. Őt a biztonság érdekében kórházba szállították.  (További részletek itt!)




Robogtak az alternatív kocsik


A sétálóutcában Ruzsics Ferenc polgármester megnyitotta a tértextil kiállítást, melynek alkotásait Péczeliné Bauer Margit képzőművész tervezte és valósította meg. A munkákat amúgy a Balaton ihlette, sugallta. 


A város napján tértextíliákat avattak a sétálóutcában

Ezt követően kezdődött az ünnepi képviselő-testületi ülés, melynek keretében a Magisztrátus képviseletében Papp Péter számolt be a pénteki egyeztetés eredményéről, tolmácsolva a szervezet terveit, elképzeléseit. Hangsúlyozta egyebek között, hogy Keszthelynek gazdag kínálatra van szüksége, annak érdekében, hogy a város a jelenleginél is népszerűbb legyen, több vendéget vonzzon. Örömmel említette a megvalósult fejlődéseket, s tolmácsolt kritikai megjegyzéseket, mint például az egykori Amazon étterem húzódó rekonstrukcióját. Elmondta: elkészítik, s kiadják a 250 esztendős keszthelyi kórház utolsó 50 évének történetét, s akkor teljes lesz az intézmény históriája. Hozzátette: egy tervet is készítettek a kórház működtetésére.

Ruzsics Ferenc polgármester megköszönte a segítséget, az ötleteket, majd beszámolt az elmúlt egy év eredményeiről, a nehéz helyzet ellenére kifejezve azon reményét, hogy Keszthelynek nem csak múltja van, hanem jövője is, s a település a lehetőségek városa lesz. Beszámolt a sikeres pályázatokról, elmondta, hogy a város hitelfelvételre kényszerült, szólt a kórház nehéz, s megoldásra váró helyzetéről is.

Az ülés zárásaként kitüntetéseket adott át a városvezető:

- Posztumusz díszpolgári címet kapott dr. Sáringer Gyula professzor, akadémikus.

- Képzőművészeti tevékenységért Keszthely városért kitüntetésben részesült Ágh Edit és fia, Ágh Márton, valamint építészeti, városfejlesztési munkájáért Bubla Zoltán.

- Keszthely Város Szolgálatáért, az ifjúság nevelése érdekében végzett tevékenységéért Csontos Gábornét tüntették ki.

- Keszthely Város Egészségügyéért címet dr. Kádár Alojziának adományozta a képviselő-testület.

- A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete munkásságát a Keszthely Város Turizmusáért elismeréssel köszönték meg.



A kitüntetettek
Fotók: Sámel József

A Balatonnál délután programok várták az érdeklődőket, s este  felavatták a nordic walking pályát.


További képek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!