Ökobusz Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Üzembe állt szerdán a zalai megyeszékhely első sűrített gázzal működő autóbusza.

Arany Gábor

A helyi járatnak szánt 150 személyes, alacsony padlós, a mozgáskorlátozottakat rámpával is segítő csuklós jármű a megyeszékhelyi szennyvíztisztítóban keletkező biogázt hasznosítja. A MAN NG 323 típusú busz tetején lévő 12 darab 140 literes kompozit tartályba kerülő biogáz a hagyományos üzemanyaghoz képest lényegesen olcsóbb. Elégésekor kevés szilárd részecske, korom keletkezik, ami a nagyvárosi közlekedés egyik legveszélyesebb káros anyaga. A CNG-motorok a környezetvédelmi előírásokat könnyen túlteljesítik, alacsony a széndioxid- kibocsátásuk, mérsékeltebb a zajszintjük a dízelüzemű motorokhoz képest.

Mint már beszámoltunk róla, az egerszegi szennyvíztelepen keletkező biogázt eleinte hő- és villamos energia termelésére fordították. A gáztisztító berendezés üzembe helyezését követően 97 százalékos tisztaságú biometánt tudnak előállítani, amit sűrítve gázüzemű autókba is tankolhatnak. A biometán összetétele és fűtőértéke lényegében megegyezik a földgázéval.

A vállalat a telepén kialakított biogáz töltőállomással megalapozta a CNG üzemű autók tankolását. A Zalavíz Zrt. 2011. szeptember 2-án az országban egyedülálló, CNG üzemű kishaszongépjármű-flottát helyezett üzembe. Első lépésként nyolc gyárilag átalakított Opel Combo Cargo 1.6 CNG kishaszon-gépjárművel váltották ki a tavaly mindenképpen cserére szoruló elöregedett járműveket, amelyeket az ellátási területükön hibaelhárításra és karbantartásra használnak.

A próbaüzemű járművekkel együtt jelenleg 10 biometánnal hajtott gépkocsi fut, és a Zala Volán által üzemeltetett autóbusz átadásával egy időben további két járművel bővül a Zalavíz gázautóflottája.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere, Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója és Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója tavaly októberben kötött konzorciumi szerződést, hogy az ökováros projekthez kapcsolódóan CNG-autóbuszok közlekedjenek a zalai megyeszékhelyen. Ezek csekély károsanyag-kibocsátása, valamint korom nélküli kipufogógáza élhetőbbé teszi a várost.

Az ökoprogram további egerszegi elképzeléseiben passzívházakból álló lakópark, geotermális közműrendszer, napelempark is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!