A veterán lakóautó hangulata (fotókkal)

Nagykanizsa - Kitűnő állapotban lévő veterán lakóautót keresett és talált is a világhálón szörfölve Kele József. Az autószerelő férfi 1978-as gyártású kiszemeltje a Mercedes 508 D teherautóból átalakított lakóautó volt, ami négy éve megbízható társa a nyaralásoknál.

Benedek Bálint

A kiskanizsai Kele Józsefet esett a választása viszonylag korán,  kétéves korában már édesapja oldalkocsis motorját babrálta. A tiltás ellenére hatévesen elkötötte a családi Simsont, később pedig a középiskolába már oldalkocsis Izs motorral repesztett. Egészen a gyermekei megszületéséig csak motor nyergében utazott, sőt, a párjával rendszerint két keréken jártak nyaralni. 1998-ban dr. Károlyi Attila ügyvéd vezetésével, s egy motoros baráti társasággal együtt megalapították a H-TurulMotoros Klub Egyesületet, melyet néhány évig vezetett is.

– Aztán megszülettek a gyerekek, Dániel 4, Benjámin 2 éves, velük még a személyautós nyaralás is nehézkes volt – kezdte Kele József. – Megpróbáltunk Ford Tranzittal eldöcögni a horvát tengerpartra, de hiába pakoltuk be a fél lakást, valamit mindig otthon felejtettünk. Ekkor eldöntöttük, itt az ideje lakóautó után nézni, amibe mind beférünk, s az egész házat bepakolhatjuk. Kele József jól tudta, hogy vadiúj lakóautót aranyáron kínálnak, így az olcsóbb és sokkal hangulatosabb veteránra fájt a foga. A legendás megbízhatóság miatt a Mercedes- Benzre esett a választása. Az internetes aukciós oldalakon fél évig nézelődött, míg ráakadt a törtfehér 508 D-re, mely azonnal lenyűgözte.

– Először 2000 euróra taksálták, ám pár nappal később rám ígértek, ám én résen voltam, hívtam az osztrák tulajdonost és szóban megállapodtunk – mesélte Kele József. – Volt néhány hibája, például a szivattyú nem működött tökéletesen, valamint akkumulátort kellett cserélni.

Az autószerelő és fuvaros férfi számítása szerint januártól augusztusig közel kétezer munkaóra alatt kicserélte, megerősítette a padlólemezt, átalakította a vezetőfülkét.

– A 4800 köbcentiméteres erőforrás kitűnően muzsikált, a 80 lóerővel 90 kilométeres tempó érhető el, de 18 százalékos lejtőn lefelé 110-zel is megzavartam, bár akkor szenvedett már a felépítmény – folytatta József. – Igaz, dombon felfelé a tengerpartra tartva a műszer szerint 26 km/órás tempóval poroszkáltunk – árulta el. A Mercedes-Benz 508 D 1978-ban teherautóként gördült ki a gyárból, de egy évvel később lakóautóvá varázsolták. Belsejében helyet kapott mosdó, tusoló, hat személynek fekhely, konyhai eszközök, áramátalakító és megszámlálhatatlan zárható rekesz. Kele József hozzáfűzte: ha a kempingben a gyerekek piskótatekercset kívánnak, minden adott, hogy hazai ízeket produkáljanak.


Fából készült babakocsi

Kele József a kiskanizsai családi házban őriz még jó néhány értékes ereklyét. A műhelyben két muzeális traktor, az udvaron Volvo személygépkocsi várja az újjászületést. S láttunk még Kispolski motorral szerelt targoncát, sőt, néhány veterán kerékpárt, motort, valamint fából készült babakocsit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!