Kis-balatoni ''csendfürdő''

Balatonmagyaród, Zalakomár - Ha Zalakaroson pihenünk, érdemes kilépni a fürdőmedencéből és felfedezni a környék természeti szépségeit, a Kis-Balatont, a Kányavári-szigetet, valamint a kápolnapusztai bivalyrezervátumot.

Horváth-Balogh Attila

A legegyszerűbb módja ennek, ha felpattanunk a hetente két alkalommal, szerdán és szombaton közlekedő Dottovonatra, amellyel a fürdővárosból indulva kényelmesen megközelíthető mindkét Zala megyei látványosság. A Kis- Balatonba nyúló Kányavári-sziget (a tórész egyedüli, szabadon látogatható egysége) Balatonmagyaród határában található, egy 20 hektáros kirándulóközpont, amit a szárazfölddel látványos, ragasztott fatartós híd köt össze.

Szép kilátás nyílik róla a környező vízi világra, vadkacsákban, szárcsákban, kormoránokban, valamint a nagy kócsagban, a magyar természetvédelem emblematikus madarában és persze végtelenül megnyugtató csendben gyönyörködhet az, aki ide jön felüdülni a világ zajából.

Jelenleg 20 fafaj tenyészik a földnyelven, ezeket 1984–85- ben telepítették. A facsoportok között vezet a búbos vöcsökről elnevezett, majd 2 kilométer hosszú tanösvény, amelyen járva tájékoztató táblák révén köthetnek ismeretséget a Kis-Balaton élôvilágával a látogatók.

Balatonmagyaródról csak egy ugrás a szomszédos Zalakomár közelében található kápolnapusztai bivalyrezervátum. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága fenntartásába tartozó csaknem 30 hektáros területen él Magyarország egyedülálló bivalypopulációja, így ez egyfajta génmegőrző központként is működik. A bivalyokon kívül szürkemarhák is élnek itt, a legkisebbeket pedig az állatsimogatóban kecskék és szamarak várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!