Hitelváltás: sok a bizonytalanság, pedig ma lejár a határidő

Zalaegerszeg - Újabb határidőre kell ügyelniük az állami-banki segítséget kérő lakáshiteleseknek: a devizában eladósodott, 90 napon túl tartozó ügyfelek ma még nyilatkozhatnak a fizetési késedelem okáról.

Horváth A. Attila

Május 15-ig lehet leadni a bankokban azokat a nyilatkozatokat, amelyekkel az adósok igazolják, hogy önhibájukon kívül maradtak el a törlesztéssel. Aki ezt megteszi (és a törvényi feltételeknek megfelel - lásd keretes írásunkat), annak devizaalapú lakáshitelét a május 15. és június 15. közötti átlagos középárfolyamon forintalapúra váltja a bank, majd a tartozás 25 százalékát elengedi. Tegnap három nagybanknál és a bankszövetségnél is tájékoztatást kértünk az eljárás pontos menetéről, de egyelőre csak informális válaszokat kaptunk; ezek alapján foglaljuk össze a tudnivalókat.


A bankok elvileg április 15-ig értesítették ügyfeleiket a forintosítás lehetőségéről, bár arról is hallottunk, hogy nem minden érintett adós kapta meg a tájékoztató levelet. Ha az ügyfél kéri az átváltást, legkésőbb ma le kell adnia a pénzintézetben egy nyilatkozatot arról, hogy fizetőképessége rajta kívül álló okból romlott, például elveszítette a munkahelyét. Ezt hitelt érdemlően igazolni is kell, a bank tehát kérhet bizonyítékokat. Jelenlegi információink szerint a hátralévő futamidő megmarad, és a devizaalapú hitelt piaci kamatozású, tehát állami támogatás nélküli forinthitel váltja fel. Ezért a meglévő kölcsöntől függően előfordulhat az is, hogy magasabb törlesztőrészletet kellene fizetnie az ügyfélnek az átváltás után (bár a próbaszámításainkból ez világosan kiderül, a várható költségekről nem kaptunk választ a megkérdezett bankoktól).

Hiába tehát a mai határidő, sok a bizonytalanság az ügymenettel kapcsolatban, ráadásul a 90 napon túl tartozók szerződését bármikor felmondhatja a bank, s ebben az esetben az ügyfél már nem lesz jogosult a forintosításra.

CSAK AKI SZEPTEMBER ÓTA IS KÉSIK...
A devizaalapú lakáshitel forintra váltását akkor kérheti az adós, ha 2011. szeptember 30-án már 90 napon túl késett legalább a minimálbérnek megfelelő törlesztőrészlettel, az elmaradást azóta sem rendezte, ám a szerződését még nem mondták fel, végrehajtási eljárás nem indult. További feltétel, hogy a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke az eredeti kölcsönszerződés megkötésekor nem haladhatta meg a 20 millió forintot. A forintra váltásért és követelés- elengedésért a bank díjat nem számíthat fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!